Fabian, film, Dunav Film Fest
Fabian Foto: Promo

Nemački film "Fabian“ reditelja Dominika Grafa, nominovan za nagradu Zlatni Medved na Filmskom festivalu u Berlinu 2021, premijerno će biti prikazan u Srbiji 22. avgusta u glavnom takmičarskom programu četvrtog Dunav Film Festa.

Projekcija je zakazana u 21.30 u Malom gradu Smederevske tvrđave a istovremeno će imati onlajn premijeru na MojOFF filmskoj platformi, saopštili su organizatori.

Publika će kroz tri sata ritmične adaptacije romana Erika Kastnera imati priliku da se vrati u burni period Berlina 30-ih godina prošlog veka, između sloma tržišta i dolaska nacističke partije na vlast. Porast autoritarnog mentaliteta, ali i samouništenje vajmarske Nemačke fantastično je prikazan kroz ponovni susret na velikom platnu, nakon ostvarenja „Delo bez autora“ iz 2018, Toma Šilinga i Saške Rozendal.

Jakob Fabijan (Tom Šiling), pisac reklama za duvansku industriju preko dana i lutalica po kabareima, bordelima i umetničkim ateljeima noću, koji nailazi na razočaranje i raspad sveta koji je do tada poznavao. “Svastike” se pojavljuju na zidovima, braon košulje se naziru na ulicama, ljudi ili gladuju ili se gube u hedonističkom noćnom životu grada… Fabijan, Stefan i Kornelija se u ovoj drami suočavaju sa različitim kulturnim i institucionalnim pritiscima koji naglašavaju opasnost pred kojom se nalazi čitava Evropa.

Film „Fabian“ predstavlja jedan od ukupno osam ostvarenja koja se nalaze u ovogodišnjoj trci za nagradu „Dunavska lađa“.

Publika će tokom šest dana festivala u takmičarskom programu imati priliku da pogleda i sledeće naslove: „Nečista krv – greh predaka“, „Tvoj sam čovek“, „Tereza 37“, „Plavi cvijet“, „Izveštaj Aušvica“, „Žene plaču“ i „Konačni izveštaj“.

Podsetimo, četvrto izdanje Dunav Film Festa održava se od 20. do 25. avgusta u Smederevu na četiri lokacije – Mali grad Smederevske tvrđave, brod Pristan, Karađorđev dud i Centar za kulturu Smederevo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar