Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI, EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ovogodišnje Evropske filmske nagrade biće dodeljene u Berlinu, na svečanom proglašenju koje će biti hibridno, bez zvanica i sa minimumom publike, zbog epidemiološke situacije. Nominovani i dobitnici učestvovaće u različitim digitalnim formatima, unapred snimljeni ili uživo putem interneta.

Bosanskohercegovački film „Quo vadis, Aida?“ nominovan je u čak četiri kategorije, glumica Jasna Đuričić nominovana je za najbolju žensku ulogu, a Jasmila Žbanić za najbolju režiju.

„Quo vadis“, „Otac“ Florijana Zelera i „Bila je to božja ruka“ Paolo Sorentina, jedini su filmovi koji su nominovani za najbolji film, režiju i scenario, što ih – po tradiciji prethodnih godina – čini favoritima.

Ako pobedi Jasna Đuričić, što ne bi bilo iznenađenje, biće to druga EFA za žensku ulogu za jednu našu glumicu: godine 1991, nagradu je dobila Marta Keler za film „Virdžina“Srđana Karanovića. Ako Jasmila Žbanić osvoji nagradu biće prva rediteljka iz regiona sa evropskim Oskarom.

U najvažnijoj kategoriji – onoj za najbolji evropski film – nominovani su: „Kupe broj 6“ Finca Juhoa Kuosmanena,  „Quo vadis, Aida“, već pomenuti „Otac“  i „Bila je to božja ruka“  i kanski pobednik, francuski film „Titan“.

Bonus video: Nastup „Fantomki“ na Merlinka festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar