Foto: EPA/MAJA HITIJ; Youtube Printscreen/MegaComFilm; WARNER BROTHERS / Entertainment Pictures / Profimedia; The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia; Columbia Pictures - Delphi Premier Productions - Polar Film / Christophel Collection / Profimedia; UNITED ARTISTS - Album / Album / Profimedia; IFA Film / United Archives / Profimedia

"Babaroga" je stigla na velika platna! Još jedna adaptacija kralja horora Stivena Kinga prati priču srednjoškolke Sejdi Harper i njene mlađe sestre Sojer koje se suočavaju sa nedavnim gubitkom majke, ali i sa zastrašujućom natprirodnom pojavom koja traži svoj plen. King ponovo izaziva jezu, a mi se tim povodom prisećamo kako je sve počelo sa "Keri" i "Isijavanjem"...

Ostvarenje studija 20th Century, „Babaroga“ okupilo je nagrađane filmske stvaraoce – scenaristu Marka Hejmena dobitnika nagrade BAFTA za film „Crni labud“, Šona Levija producenta popularne serije „Stranger Things“ i reditelja Roba Savidža. Prvi put objavljena u magazinu „Cavalier“ 1973, priča se pet godina kasnije našla u okviru kultne zbirke Stivena Kinga „Noćna smena“, kao njegov opis stvorenja koje se krije u ormanu.

Sestre Harper se suočavaju sa nedavnim gubitkom majke, za šta ne dobijaju punu podršku svoga oca Vila, terapeuta koji se nosi i sa sopstvenim bolom. Kada se u njihovoj kući neočekivano pojavi nesrećni pacijent tražeći pomoć, za sobom ostavlja zastrašujuću natprirodnu pojavu koja traži svoj plen.

Babaroga Foto: Promo/Century Studios

Veliki deo autorskog tima ističe da je ova kratka priča bila nezaobilazno štivo tokom njihovog odrastanja. Producent filma Šon Levi ističe da je ova imaginacija nastala od samog majstora i da je priča bogata i po događajima i po temi. Scenarista Mark Hejman kaže da je njegov posao bio da zaroni još dublje u scenario, kako bi se izgradio lik mitološkog i natprirodnog stvorenja. Glavne uloge poverene su glumcima Krisu Mesiniju, Sofi Tačer, Vivijen Lajri Bler, Merin Ajlend…

Stiven King decenijama unazad budi jezu u nama među koricama knjiga, ali i sa velikog i malog ekrana gde se iz godine u godinu samo nižu adaptacije. Filmadžije su odavno „provalile šifru“ za siguran uspeh, ali to donosi i mnoga, ne tako dobra ostvarenja. Kritičari „Gardijana“ izdvojili su svoju listu najboljih adaptacija do sada, a mi smo dodali još koju…

„Carrie“ (1976)

King je radio kao profesor engleskog u srednjoj školi, ni deceniju od svojih studentskih dana, kada je „Keri“ objavljena. Možda je to razlog zašto je njegov debitantski roman koji je otvorio put ka tronu kralja horora izgledao kao sveža vizija iz noćne more, koja prikazuje teror i traumu tinejdžerskog života.

Sisi Spejsek, sa svojim oštrim i ugaonim crtama lica i vriskom, ikonična je kao Keri, nezgodna i maltretirana tinejdžerka koju je odgajala majka, nasilni verski fanatik. Keri se bori da kontroliše svoje hormone i telekinetičke moći sve dok njeno matursko veče ne bude uništeno polivanjem svinjske krvi. U režiji Brajan De Palme film je dobio sjajnu kritiku, a Kventin Tarantino je izjavio da je ovo osmi film na njegovoj listi najomiljenijih ostvarenja za sva vremena.

„The Shining“ (1980)

King je mrzeo čuvenu adaptaciju Stenlija Kjubrika o Džeku Torensu, ambicioznom piscu i alkoholičaru koji prihvata posao zimskog čuvara u hotelu Overluk u Stenovitim planinama. Torens dovodi svoju ženu i sina u ogromno, izolovano, ukleto mesto gde polako gubi razum. King je čak pokušao da se suprotstavi filmu neuobičajenom trodnevnom TV miniserijom sa Stivenom Veberom u ulozi koju je ovekovečio Džek Nikolson. Ali „The Shining“ se nije dao.

Kjubrik je s vizijom impozantnom poput Kingove, iz romana izvlačio samo ono što mu je potrebno da bi stvorio jedinstven, beskrajno misteriozan, uzbudljivo stilizovan horor film koji izaziva višestruka tumačenja. Ali, i mnoge negativne kritike. Kjubrik nije postigao ništa drugo osim da je ponovo izmislio vizuelni jezik čitavog žanra, neprestano dezorijentišući publiku kroz lavirint efekata kamere. Naravno, Džeku Nikolsonu ne može mnogo da se spori, a njegova replika: „Eeevooo ga Džoni“ ostaće kultna iako ju je glumac u trenutku improvizovao.

„Christine“ (1983)

U vreme kada je Džon Karpenter režirao „Kristin“, zasnovanu na istoimenom romanu Stivena Kinga, reditelj je već obezbedio svoje nesalomivo nasleđe „Noći veštica“.

Priča prati štrebera srednjoškolca Arnija (Kit Gordon) koji kupi i restaurira pokvareni stari auto, koji je nazvao Kristin. Uskoro postaje sve jasnije da ne samo da vozilo ima svoju osobenost, već je i ubistveno ljubomorno na svakoga ko preti da stane između nje i njenog novog vlasnika. Uz glatku, nezaboravnu partituru samog Karpentera, „Kristin“ se nalazi među najupečatljivijim Kingovim filmskim adaptacijama i ostala je kao dragoceni kultni klasik za ljubitelje horora.

„Stand by me“ (1986)

Često se kaže da se u pričama Stivena Kinga, ne radi samo o hororu; radi se o likovima. Nigde ovo nije stavljeno na test više nego u „Stand by Me“, koji je Kingovu kratku priču adaptirao u nostalgično, pikareskno, skoro porodično ostvarenje o odrastanju – iako je smrtnost u osnovi. Ali koliko filmova bilo koje epohe je ispitivalo prijateljstvo dečaka tinejdžera sa takvim saosećanjem i iskrenošću?

King je rekao da je priča „autobiografska“, ali se takođe čini da su centralni kvartet filma pravi prijatelji – svedočanstvo mladih glumaca. Jezivi predznak smrti Rivera Feniksa, šest godina kasnije, čini film još dirljivijim.

„Misery“ (1990)

„Mizeri“ je američki psihološki triler iz 1990. zasnovan na istoimenom romanu Stivena Kinga iz 1987. godine. Film je režirao Rob Rajner, a glavne uloge tumače Džejms Kan i Keti Bejts koja je za ulogu u filmu dobila Oskara za najbolju žensku ulogu.

„Pol Šeldon je nekada živeo od pisanja. Sada mora da piše da bi ostao živ.“

Pol Šeldon (Džejms Kan) je pisac veoma uspešnog serijala romana „Mizeri“. Nakon što doživi saobraćajnu nesreću, spasava ga žena po imenu Eni Vilks. U saobraćajki su mu povređene obe noge zbog čega nije u stanju da hoda. Na početku se čini kako Eni, koja se predstavlja kao medicinska sestra, želi Polu sve najbolje. Ona mu donosi lekove protiv bolova, hrani ga i ne prestaje da govori kako je njegova najveća obožavateljka. Ali, uskoro postaje jasno kako je Eni psihički nestabilna osoba…

Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Mračni triler lišen opakih natprirodnih elemenata kakve smo navikli od Kinga prati ekstremnu usamljenost žene. Eni Viliks u izvođenju Keti Bejts drži vas konstantno na ivici, a sa sjajnim Džejmsom Kanom ovo je zaista zastrašujuća bitka duhova, ljubavi, nasilja…

„The Shawshank Redemption“ (1994)

Odlična adaptacija Frenka Darbonta postala je pravi filmski klasik sa sjajnim Morganom Frimanom i Timom Robinsom. Film govori o priči Endija Dufrena, bankara koji je proveo 19 godina u Šošenk državnom zatvoru za ubistvo žene i njenog ljubavnika uprkos tome što se izjasnio kao nevin.

Tokom boravka u zatvoru, sprijateljio se sa zatvorenikom Elisom Bojdom Redingom. Čuvari su ga štitili pošto ga je upravnik koristio za pranje novca. Po listi IMDB ovo je najbolji film svih vremena.

„The Green Mile“ (1999)

„Zelena milja“ je potpuno drugačija priča Stivena Kinga gde emocija menja strašne natprirodne sile, iako ni one ne izostaju u potpunosti. Priča prati razgovor u staračkom domu gde Paul prijateljici evocira uspomene na događaje iz 1935. godine, dok je radio kao zatvorski čuvar u odeljenju za izvršavanje smrtnih kazni. Jedan od zatvorenika bio je Džon Kofi, dobroćudni crnac koji je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva i silovanja dve devojčice.

Paul je otkrio da Džon Kofi poseduje natprirodne moći i sposobnost da leči druge ljude, nakon što ga je izlečio od infekcije. Međutim, otkriva i da Džon nije kriv za ubistvo, već je samo želeo da pomogne devojčicama, misleći da su još u životu.

„1408“ (2007)

„Soba 1408“ je psihološki horor film rađen po istoimenoj pripoveci Stivena Kinga iz 1999. godine. Režiju potpisuje Mikael Hofstrem, dok glavne uloge tumače Džon Kjuzak i Samjuel L. Džekson.

Film prati Majka Enslina, autora koji istražuje navodno uklete kuće i iznajmljuje sobu 1408 u hotelu u Njujorku. Iako skeptičan prema paranormalnom, ubrzo biva zarobljen u prostoriji u kojoj doživljava bizarne događaje koje ga podsećaju na ličnu tragediju. Ostvarenje je dobilo uglavnom pozitivne recenzije kritičara i ostvario komercijalni uspeh.

„The Mist“ (2007)

Frenk Darabont je napisao i režirao dve najneobičnije adaptacije Stivena Kinga, dve zatvorske drame za Oskara, „Bekstvo iz Šošenka“ i „Zelena milja“, a onda se okrenuo i snimio možda najoštriji, najmračniji film zasnovan na Kingovoj priči, „The Mist“ – zaista nepoštedni triler o grupi očajnih sugrađana koji su se skrivali u prodavnici nakon što se misteriozna magla nadvila nad njihov uspavani grad u Mejnu, donoseći sa sobom hordu smrtonosnih noćnih mora.

Sjajan film o čudovištima, ali je takođe prilično iscrpljujuća meditacija o sklonosti čovečanstva da sklizne u tribalizam i histeriju u vremenima krize. Kraj je, uzgred, mračniji nego što je čak i King bio spreman da ide – iskreni, zapanjujući izraz autorovog najvećeg straha, nesposobnosti da zaštiti svoju porodicu od zala sveta.

„IT – prvi i drugi deo“ (2017)

Zbog Stivena Kinga se toliko plašimo klovnova! „IT“ je američki horor film iz 2017. godine, zasnovan prema istoimenom romanu. Film je režirao Endi Muskijeti. Radnja prati sedmoro dece, koje teroriše čudovišno biće koristeći strahove svojih žrtava. Roman je prethodno adaptiran u dvodelnu mini-seriju 1990. godine.

U glavnim ulogama su Bil Skarsgard, Džejden Lajberher, Fin Vulfhard, Džeremi Rej Tejlor, Sofija Lilis, Vijat Olef, Čuzen Džejkobs i Džek Dilan Grejzer. Dve godina kasnije snimljen je drugi deo. Glavne uloge tumače Bil Skarsgord, koji reprizira ulogu Penivajza, kao i sjajni Džejms Makavoj, te Džesika Častejn, Bil Hejder, Džej Rajan, Isaija Mustafa, Džejms Renson i Endi Bin koji tumače odrasle verzije „Kluba gubitnika“, dok se mlađi glumci iz prethodnog filma ponovo pojavljuju kao njihove mlađe verzije.

Bonus video: Veče Stivena Kinga i premijera filma „Babaroga“ 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar