Jelena Trivan i Balša Đogo, reditelj filma i serije "Košare", Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Na današnjoj konferenciji za novinare kojom je najavljen početak snimanja igranog filma i serije "Košare", uz podršku Filmskog centra Srbije, predsednica Upravnog odbora ove institucije, Jelena Trivan, obavestila je javnost da je na jučerašnjoj sednici Vlade Republike Srbije odlučila da centru vrati prethodno oduzeta sredstva.

– Prethodnih dana bli ste svedoci polemike koja se vodila između Filmskog centra Srbije i ministarstva kulture, u izvesnoj meri i u javnosti, jer smo jako bili zabrinuti zbog činjenice da su sredstva za filmsku industriju ozbiljno bila smanjena, što je, po namem mišljenju, dovelo do toga da ove godine Srbija neće imati onakvu produkciju kakvu je imala u prethodnoj godini – rekla je u uvodnom obraćanju novinarima Jelena Trivan.

Podsetimo, Jelena Trivan je u jednoj TV emisiji iznela nezadovoljstvo jer je Ministarstvo kulture predložilo smanjenje budžeta FCS za više od 500 miliona dinara, iz Ministarstva kulture reagovali su na taj nastup komentarom da je Trivanova bila „neuka i bahata“, a onda je usledilo još jedno njeno reagovanje u kojem je tvrdila da je još pre epidemije korone budžet FCS smanjen za 12 odsto.

Jelena Trivan je na današnjoj konferenciji za medije obavestila pristutne novinare da je „taj problem rešen“ i da filmska industrija u Srbiji „više nije ugrožena“.

– Želim da vas obavestim da je Vlada Republike Srbije na jučerašnjoj sednici vratila sredstva Filmskom centru i da od danas filmadžije nemaju razloga za brigu. Svi započeti projekti biće nastavljeni redovnim ritmom, sve rate isplaćene na vreme a Srbija će imati kinematografiju kakvu je imala do sada – poručila je Trivanova.

Ona je na zahvalila premijerki Ani Brnabić i predsedniku Aleksandru Vučiću „koji su reagovali na moj javni apel da imamo razumevanja za filmsku umetnost i ekspanziju koju je doživela i da je ne prekinemo“.

Zahvaljujući ovoj odluci Vlade, „danas najavljujemo ne samo ‘Košare’ već i brojne filmove koji su dobili na prethodnim konkursima“ i koji će i u ovoj godini imati sredstva iz budžeta Vlade za neometan rad, napomenula je predsednica UO FCS.

Sem filma i serije „Košare“, čije snimanje je danas najavljeno, Trivan je istakla još nekoliko naslova koji su dobili podršku ove institucije.

– Zahvaljujući otvaranjem posebnog konkursa za film sa nacionalnom temom do sada su  snimljeni „Kralj Petar“ i „Zaspanka za vojnike“ inspirisani I svetskim ratom, ove godine nas očekuje „Dara iz Jasenovca“, prvi igrani film o Jasenovcu, a sledeće godine u februaru biće premijera filma „Košare“ – istakla je Jelena Trivan.

Kada je reč o filmovima koji se bave našom nedavnom istorijom, ona je napomenula da ćemo uskoro moći da očekujemo i film o bombardovanju 1999. koji će biti sniman uz podršku FCS kao i seriju o Oluji i progonu Srba u produkciji Telekoma.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare