Matija Bećković i Emir Kusturica Foto: Vladimir Šporčić/Tanjug, Amir Hamzagić/Nova.rs

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici, održanoj 1. februara imenovala Emira Kusturicu na mesto direktora Javne ustanove "Andrićev institut" u Višegradu, dok je za članove Upravnog odbora iste ove institucije imenovala Matiju Bećkovića, Borivoja Miloševića i Peru Simića.

Na osnovu člana 17. stav 1. i člana 43. stav 2. Zakona o Vladi, a u vezi sa Sporazumom o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske od 26. septembra 2006. godine i Ugovorom broj 660-02-200/2013 od 14. juna 2013. godine o osnivanju Javne ustanove „Andrićev institut“ u Višegradu u Republici Srpskoj, Vlada Srbije donela je rešenje o davanju saglasnosti na imenovanje Emira Kusturice za direktora Javne ustanove „Andrićev institut“ u Višegradu u Republici Srpskoj. Kusturicu je prethodno Rješenjem broj 04/1-012-2-3891/23 od 16. novembra 2023. godine na to mesto imenovala Vlada Republike Srpske.

Ovo rešenje, koje je potpisao prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, objavljeno je i u „Službenom glasniku“.

Takođe, Vlada Srbije je na istoj sednici dala saglasnost za imenovanje članova Upravnog odbora Javne ustanove „Andrićev institut“ u Višegradu i to Matije Bećkovića, Borivoja Miloševića i Pere Simića, koje je takođe na ove funkcije imenovala prošlog novembra Vlada Republike Srpske.

Podsetimo, Javna ustanova „Andrićev institut“ u Višegradu osnovana je juna 2013. godine sa ciljem da obavlja osnovna, primjenjena i razvojna istraživanja od opšteg interesa za razvoj nacionalnog identiteta, očuvanje bogatstva kulturne i istorijske baštine; naučnoistraživački rad u oblasti istorije, književnosti, orijentalistike i filmske umetnosti i medija; razvijanje svijesti o očuvanju kulturnog, naučnog i umjetničkog nasleđa našeg naroda putem organizovanja naučnih skupova, književnih večeri, izložbi, predavanja i drugih sličnih oblika rada i afirmaciju naučne misli i umetničkog rada mladih ljudi.

Foto: Zoran Lončarević

U okviru Javne ustanove „Andrićev institut“ deluje naučnoistraživački centar, čija se osnovna, primenjena i razvojna istraživanja obavljaju u četiri odeljenja: Odjeljenju za književnost, istoriju, orijentalistiku i film i medije. „Andrićev institut“ objavljuje literaturu iz pomenutih oblasti.

Takođe, jednom godišnje dodeljuju se i priznanja „Velika nagrada Ivo Andrić“, a poslednji dobitnici su Enes Halilović i Sandro Veronezi.

Emir Kusturica Foto: Zoran Lončarević

Ova institucija osnovana je Ugovorom Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske. Tad je imenovan i privremeni Upravni odbor, koji rukovodi institutom, a kojeg su činili Matija Bećković, Darko Tanasković i Mladenko Sadžak. Radom i poslovanjem ustanove rukovodi direktor, a tada je za vršioca dužnosti imenovan Emir Kusturica. I to na period od četiri godine.

Muzej savremene umetnosti Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

A osim što se bavila „Andrićevim institutom“, Vlada Srbije postavila je na poslednjoj sednici i člana Nadzornog odbora Muzeja savremene umetnosti. Na osnovu člana 46. stav 6. Zakona o kulturi doneto je na sednici rešenje kojim se za vršioca dužnosti člana Nadzornog odbora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu imenuje Luka De Luka, diplomirani menadžer iz Beograda.

Bonus video: Kusturica na zatvaranju Kustendorfa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare