„Ekstremizam – kako ja ovo sinu da objasnim“ u Dorćol Platzu

Kultura 23. jun. 202011:49 > 11:49
Podeli:
Ekstremizam Foto:Promo

Predstava "Ekstremizam - kako ja ovo sinu da objasnim" Reflektor teatra biće izvedena večeras od 21 sat u "Dorćol platzu" čime ovaj nezavisni teatar nastavlja svoju letnju sezonu "Postistina je laž" na otvorenom. Koncept i režiju "Ekstremizma" potpisuje Vojkan Arsić.

„Predstava „Kako ja ovo sinu da objasnim?“ govori o ekstremizmu, kako do njega dolazi i koje su njegove posledice. Takva tema je osetljiva u današnjem društvu, a naše tlo je bilo, i uvek će biti, pogodno za rađanje novih ekstremizama. Upravo zbog toga predstava prikazuje lične priče, ali i teorijski objašnjava i razvrstava činioce ekstremizma. Proces je bio radioničarskog tipa, u kojem smo radili sa mladima iz raznih sredina i to iskustvo preneli u samu predstavu. Cilj predstave je da mlade upozna sa svim oblicima tog problema, da im pokaže da prvi korak u prihvatanju drugačijeg je prihvatanje sopstvenih stereotipa i predrasuda, koji neminovno postoje u čoveku. Osveštavanjem sopstvenog ekstremiste, naći ćemo način da se izborimo sa njim. Makar je to plan“, rekli iz produkcije Reflektor teatra.

PROČITAJTE JOŠ

Vojkan Arsić, reditelj predstave, opisao ju je kao preispitivanje stavova društva.

„Nikada nisam bio u mogućnosti da se osećam kao sin, a pitam se hoću li ikada biti u situaciji da svom sinu objašnjavam svet u kom sam živeo i koji ostavljam da živi i razvija se. Kao razvoj zavoja, kao razvoj organa, kao razvoj civilizacije, napred – nazad. Ja ne bih znao da mu objasnim ovaj svet, ali bih znao da mu objasnim šta osećam“, rekao je on i dodao:

„Ekstremizam je tema koja nas okružuje, ali i koja se nalazi u nama. U ovoj predstavi preispitujemo stavove i ponašanje društva, ali se i razračunavamo sa sobom i onim što svi nosimo u dubini svog mozga i želuca. Ekstremizam se može odrediti kao nešto što ide do krajnjih granica, isto kao što i naši ekstremiteti predstavljaju završetke na našem telu. Ekstremitetima se završava granica koja pripada nama, a izvan nje se nalazi svet sa novim granicama i ograničenjima, na koje mi često nemamo uticaj, ali vidimo klanicu.“

U predstavi igraju Dejan Maksimović, Ema Muratović, Jelena Simić i Rade Maričić.

Predstava “Ekstremizam” biće treća izvedba Reflektor teatra u pozorišnoj sezoni “Postistina je laž” koju je otvorila predstava “Muškarčine” 16. juna.

Nakon ekstremizma, najavljeno je i igranje „Urednika“ u julskom repertoaru – tačnije 1, 2. i 3. jula.

O novoj sezoni za portal Nova.rs govorio je nedavno direktor “Reflektor teatra” Marko Panajotović.

Sve informacije o repertoaru, ulaznicama i drugim sadržajima koje “Reflektor teatar” priprema, mogu se videti na sajtu www.reflektorteatar.rs

Komentari

Vaš komentar