Marko Panajotović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Marko Panajotović, direktor "Reflektor" teatra, govorio je za Nova.rs o osmominutnom performansu koji su glumci "Reflektora" izveli tokom sinoćne žurke na Dorćol Platz-u, a koji je posvećen ubistvu Afroamerikanca Džordža Flojda. On je iskoristio priliku i da najavi predstojeće izvođenje predstava "Reflektora" koje će publika imati prilike da vidi od 16. juna.

– To je naš način borbe: kreiranje performansa i tribina, pravljenje predstava i pisanje tekstova. Generalno, svaki način kada se kroz kulturne delatnosti bavimo društveno aktuelnim temama jeste naš način borbe. Nažalost se desilo rasno zasnovano nasilje koje je uzbudilo ceo svet, pa se nadam da će tema rasizma biti prisutnija u školama, institucijama i da će deca, ali i profesori mnogo više razmišljati o tome – rekao je Panajotović za naš portal.

PROČITAJTE JOŠ

Panajotović je takođe iskoristio priliku i da pozove sugrađane da od 16. juna prisustvuju predstavama „Reflektora“. Prva predstava u nizu biće za predstava „Muškarčine“.

– „Muškarčine“ igramo 16. juna, četiri dana kasnije „Sumnjivo lice“,  pa 23. juna „Esktremizam – kako ja ovo svom sinu da objasnim“. Pozivamo sve koji žele da dođu na naše predstave, biće vrlo lepo, na otvorenom na Dorćol Platzu. Poziv važi za sve koji nisu gledali predstave, ali i one koji već jesu, da ih pogledaju ponovo – rekao je Panajotović za Nova.rs.

Kada je u pitanju gore pomenuti performans, vredno je pomenuti i da je ekipa Reflektor teatra, nezavisne omladinske pozorišne produkcije iz Beograda, prekinula sinoćnu žurku izvođenjem performansa povodom slučaja Džordža Flojda, nedavno ubijenog Afroamerikanca kome je policajac Derek Čovin kolenom zaustavio disanje.

“Ne mogu da dišem”, jedina je rečenica koja se mogla čuti od četvorice glumaca koji su tačno osam minuta i 46 sekundi pre toga nepomično stajali na sceni i “pokušavali da dođu do vazduha”.

Taj performans možete pogledati u videu ispod.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare