"Muškarčine" u "Dorćol platzu", Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sinoć je u Dorćol Platzu odigrana predstava "Muškarčine" Reflektor teatra, čime je otvorena letnja pozorišna sezona "Postistina je laž" ovog nezavisnog glumačkog ansambla. Nakon što se predstava nakon sat i nekoliko minuta završila, gotovo da nije bilo ni jedne osobe koja je u krcatom Dorćol Platzu ostala na svojoj stolici, umesto toga usledile su petominutne ovacije na otvorenoj sceni.

Koncept, režiju i dramaturgiju predstave „Muškarčine“ potpisuju Milena Bogavac i Vojkan Arsić. Tekst predstave nastao je kolažiranjem ličnih priča, iskustava i stavova koautorskog i izvođačkog tima; dramatizacijom teza iz knjige „Biti muško“ Stiva Bidalfa, citiranjem teoretičara muškog pokreta, od fragmenata iz štampe, sa interneta i televizije. U predstavi su korišćeni statistički podaci dobijeni u istraživanju „Mladići i maskulinitet“ sprovedenom u okviru projekta „Budi muško“ , iskustva trenera u ovom projektu i materijali nastali kroz proces radionica zasnovanih na tehnikama upotrebe drame u edukaciji i metodološkim igrama osmišljenim da podstaknu kolektivno autorstvo.

U želji da se uklope u socijalno prihvatljive matrice rodnog ponašanja, mladi muškarci rade mnoge stvari koje su štetne po njihovo fizičko, ali i psihičko zdravlje. Društvo od njih očekuje da svoju muškost dokažu pokazivanjem snage, odlučnosti, hrabrosti, borbenosti i srčanosti, koja ih često uvodi u destrukciju i autodestrukciju.

Vaspitani u kulturi u kojoj se muško pokazivanje emocija smatra za znak slabosti, mladi muškarci svoje emocije potiskuju i preinačuju u destruktivne oblike ponašanja.

Predstava “Muškarčine” ima za cilj da ukaže na taj problem, ali i da dokumentuje priču generacije rođene u toku ratova na Balkanu, generacije čiji je sistem vrednosti formiran u tranziciji te je, shodno tome, konfuzan i nedovoljno čvrst, ističu u “Reflektor teatru”.

Vojkan Arsić, autor predstave, rekao je za Nova.rs da predstava od starta ima dobar prijem kod publike.

– Večeras je bilo prelepo, Reflektor je najzad došao na Dorćol Platz, prvi put imamo mogućnost da imamo scenu i kancelariju u istom prostoru, da su sve predstave na jednom mestu i to na kakvom mestu – najboljem koji u gradu može da postoji. „Muškarčine“ su ovom izvedbom otvorile sezonu „Postistina je laž“. Predstavu igramo već osam godina i reakcija publike je uvek ovakva. Zadovoljni smo, prošlo je odlično – rekao je režiser Vojkan Arsić za Nova.rs i dodao:

– Predstava se bavi pitanjem: „Šta znači biti muškarac u Srbiji danas?“ Kada smo krenuli da radimo ovu predstavu uzeli smo grupu mladića i istraživali smo to pitanje. Na početku nismo imali nikakav tekst. Tekst predstave došao je iz iskustava glumaca i onoga sa čime su se oni ili njihovi prijatelji susretali tokom života.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U predstavi igraju Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nikola Pavlović, Uroš Novović i Rastko Vujisić.

Nakon “Muškarčina” 20. juna na repertoaru je „Sumnjivo lice“, a za 23. jun najavljena je predstava „Kako ja ovo sinu da objasnim?“.

Sve informacije o repertoaru, ulaznicama i drugim sadržajima koje “Reflektor teatar” priprema, mogu se videti na sajtu www.reflektorteatar.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar