Jean-Marc Barr Zan Mark Bar
Pauza na snimanju "Kralja" Žan Mark Bar Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Glumac Žan Mark Bar, zvezda "Velikog plavetnila", "Evrope" i brojnih drugih američkih i evropskih filmova, snimio je danas svoje prve scene za seriju "Kralj" u režiji Zdravka Šotre, gde igra francuskog maršala Ferdinanda Foša.

– Pre dva dana sam stigao u Beograd. Uloga mi je veoma zanimljiva i izuzetno sam zadovoljan time kako prolazi snimanje – rekao je čuveni glumac Žan Mark Bar koga smo na setu u centru Beograda zatekli sa brkovima, u uniformi, potpuno posvećenog snimanju.

Francusko-američki glumac, najpoznatiji po ulozi Žaka Majola u svetskom filmskom hitu „Veliko plavetnilo“ (Big Blue, 1988), u kom je igrao sa Rozanom Arket i Žanom Renoom, kao i po ulogama u ostvarenjima reditelja Larsa fon Trira „Evropa“ (1992), „Kroz talase“ (Breaking the Waves, 1996), „Ples u tami“ (Dancer in The Dark, 2000), „Dogvil“ (2004), „Manderlej“ (2005) i „Nimfomanka“ (Nimphomaniac, 2013), i privatno je vezan za Beograd. Bio je 17 godina u braku sa pijanistkinjom i kompozitorkom Irinom Dečermić, sa kojom je i danas u prijateljskim odnosima, a pre pet godina je zajedno sa njom i njenim sadašnjim mužem, glumcem Goranom Šušljikom, učestvovao u predstavi „Krojcerova sonata“ u Madlenijanumu. Pre toga igrao je i u filmu „Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“ (2011) Bojana Vuletića.

 

Žan Mark Bar danas na snimanju „Kralja“ Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Međutim, uloga koja mu je poverena u seriji „Kralj“ u režiji Zdravka Šotre prilično je drugačija od svega što je do sada radio. Žan Mark Bar, inače sin pripadnika američke vojske, koji kao mladić nije želeo da pođe očevim stopama, u seriji igra Ferdinanda Foša, francuskog maršala iz Prvog svetskog rata.

Istorijski Foš se, nakon što je u martu 1918. godine postao vrhovni komandant savezničkih snaga, zalagao za postavljanje težih uslova Nemačkoj da bi se ta zemlja „onesposobila da ponovo bude pretnja Francuskoj“. U istorijskim knjigama ponavljaju se Fošove reči koje je navodno rekao nezadovoljan Versajskim sporazumom: „Ovo nije mir. Ovo je primirje na dvadeset godina“.

 

Zan Mark Bar snimanje serije Kralj
Žan Mark Bar kao general Foš Foto: Goran Đukanović

Žan Mark Bar proveo je današnji dan u uniformi francuskog maršala, snimajući u centru Beograda scene za seriju po romanu Vuka Draškovića „Aleksandar od Jugoslavije“.

– Igram generala Foša, koji je tu da pomogne Aleksandru da postane kralj – rekao je Žan Mark Bar u pauzi snimanja scena sa Ljubomirom Bulajićem, koji igra naslovnu ulogu.

Poznati glumac imaće, kako navode u ekipi, ukupno dva snimajuća dana.

Snimanje serije Kralj
Sa današnjeg snimanja „Kralja“ Foto: Goran Đukanović

– Žan Mark Bar je vrhunski profesionalac i dobar je čovek. Te dve stvari očigledno idu jedna s drugom. Ulazimo polako u završnicu snimanja. Trebalo bi da snimanje privedemo kraju početkom septembra, ali videćemo. Nadamo se da nam situacija sa koronavirusom neće pokvariti planove – rekao je Zdravko Šotra, očigledno zadovoljan time kako protiče današnji dan na setu.

Snimanje serije „Kralj“ od 15 epizoda, u produkciji kompanije „United Media“ počelo je krajem maja na Belom dvoru. Pored Ljubomira Bulajića kao kralja Aleksandra i Žan Mark Bara kao generala Fuša, gledaoci će u značajnijim ulogama moći da vide i Žarka Lauševića koji se nedavno priključio ekipi i snimio prve scene u ulozi kralja Nikole, te Branislava Lečića (Nikola Pašić), Nikolu Koja (Ivan Meštrović), Nenada Cileta Ilića (koji je u ulozi Stjepana Radića zamenio Sergeja Trifunovića), Tanasija Uzunovića (Vojvoda Mišić), Dejana Lutkića (princ Đorđe Karađorđević), Tihomira Stanića (Mehmed Spaho), Srđana Timarova (knez Pavle), Vojina Ćetkovića (patrijarh Dimitrije), Voju Brajovića (dr Miroslav Spalajković), Vesnu Čipčić (kraljica Milena, supruga kralja Nikole), Svetozara Cvetkovića (Slobodan Jovanović), Anicu Dobru (Isidora Sekulić), Dragoslava Ilića (kralj Petar), Andriju Kuzmanovića (general Živković), Miodraga Mikija Krstovića (ađutant kralja Aleksandra), Milutina Mimu Karadžića (Puniša Račić), Danicu Maksimović (kraljica Marija), Gorana Šušljika (Ante Tumbić), Radivoja Bukvića (Poenkare), Vaju Dujović (princeza Jelisaveta) i Petra Strugara (novinar Luka Mesečina).

Zan Mark Bar snimanje serije Kralj
Žan Mark Bar kao general Foš Foto: Goran Đukanović

Serija će biti prikazana na kanalu Nova S, a gledaoci bi trebalo da je vide 2021. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare