Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Nemačko ostvarenje "Na zapadu ništa novo" ispisalo je istoriju na sinoćnoj dodeli 76. nagrada Britanske filmske i televizijske akademije, osvojivši najviše, čak sedam Bafta priznanja. Među tih rekordnih sedam priznanja za jedno strano ostvarenje jeste i ono za najbolji film, adaptirani scenario, najbolju režiju, koju je potpisao Edvard Berger i najbolji strani film.

– Svi mi filmski stvaraoci vaspitani smo da imamo obavezu da ispričamo priču. A mene je na ovaj poduhvat ohrabrila ćerka Matilda nakon što je pročitala knjigu u školi. Iako sam imao sumnje, počastvovan sam što je publika prihvatila naš film s takvom ljubavlju – kazao je nemački reditelj.

Ekipa filma „Na zapadu ništa novo“ Foto: TANJUG/Vianney Le Caer/Invision/AP

A dosadašnji rekord s najviše Bafta priznanja držao je italijanski film „Cinema Paradiso“, koji je 1991. dobio pet priznanja.

Osim Bergerovog viđenja romana Eriha Marije Remarka, što je treća ekranizacija ratnog epa „Na zapadu ništa novo„, smeštenog u Prvi svetski rat, najvše priznanja na ceremoniji održanoj u londonskom Rojal festival holu, četiri – osvojili su irski film „Duhovi ostrva“ i biografsko ostvarenje o kralju rokenrola „Elvis“.

Martin Mekdona Foto: PEA-EFE/TOLGA AKMEN

Film Martina Mekdone „Duhovi ostrva“, koji je premijeru letos imao na Veneciji, a kod nas otvorio krajem novembra Festival autorskog filma, dobio je nagrade u nekim od najbitnijih kategorija – za najbolji scenario, najbolji britanski film i nagrade za najbolju sporednu žensku i mušku ulogu.

– Kada pravite ovako tužan film, to nikako ne bio trebalo da bude zabavno, ali bilo je prevashodno zahvaljujući glumcima – poručio je dramski pisac, scenarista i reditelj Martin Mekdona primajući priznanje za film koji donosi storiju o propasti dugovečnog prijateljstva između dvojice muškaraca.

Ostin Batler Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Od četiri nagrade za „Elvisa“ Baza Lurmana, najbitnija jeste ona za najbolju mušku ulogu. Ostin Batler, koji je ovenčan Bafta nagradom za glavnu mušku rolu u „Elvisu“, poručio je kako je neverovatan osećaj dobiti priznanje i dodao:

– Želim posebno da se zahvalim porodici Prisli za svu ljubav. Nadam se da sam vas učinio ponosnim – rekao je glumac koji igra Elvisa u filmu Baza Lurmana.

Kejt Blančet Foto:REUTERS/Henry Nicholls

Baftu za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Kejt Blančet za ulogu u filmu Toda Filda „Tar“, u kojem igra slavnu dirigentkinju na čiju je blistava karijera bačena mrlja kad je optužena za neprimereno ponašanje.

– Proteklih 12 meseci pokazali su da iskustva žena nisu jedinstvena, a uloga Lidije Tar bio je opasan poduhvat koji je mogao da me košta karijere – kazala je velika australijska glumica ocenivši kako je 2022. bila izuzetna godina za žene.

Tokom ceremonije, čiji je domaćin bio engleski glumac Ričard I Grant, desio se i omanji skandal, tačnije propust – naime pogrešno je pročitana laureatkinja Bafta nagrade za najbolju sporednu ulogu. Ime dobitnice je pročitao glumac Troj Kotsur, prošlogodišnji laureat za film „Koda“, a s obzirom da je gluvonem ime je saopštio znakovnim jezikom. Međutim, interpretator je pogrešno protumačio ime, tačnije prezime, s obzirom da su posredi imenjakinje koje su „napravile“ totalnu zbrku. I laureatkinjom je proglašena Keri Maligan, koja to nije… Brže bolje su se ispravili, i ispostavilo se da je prava dobitnica Keri Kondon.

Keri Maligan Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Irska glumica koja je napravila vrsnu rolu u „Duhovima ostrva“ primajući priznanje zahvalila se scenaristi i reditelju Martinu Mekdoni „zbog svih uloga koje joj je dao tokom karijere“:

Keri Kondon Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

– Sve te uloge čine da budem ponosna Irkinja!

A za najbolju sporednu ulogu dobio je još jedan glumac iz „Duhova ostrva“ Beri Keogan koji se u govoru na svedčanoj ceremoniji osvrnuo na svoj trnovit put, a odrastao je ovaj rođeni Dablinac po domovima i hraniteljskim porodicama:

– Ovu nagradu posvećujem svim onim klincima iz mojih krajeva koji sanjaju da postanu nešto!

Beri Kogan Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Najboljim animiranim filmom proglašen je „Pinokio Giljerma del Tora“, najbolji dizajn ima ostvarenje „Vavilon“, a najbolji britanski debitantski film jeste „Posle sunca“ Šarlot Vels, koji je naša publika premijerno imala priliku da vidi na Festivalu autorskog filma.

– Mama, ovo je za tebe… I bukvalno, jer sam se ja prepakovala – kazala je britanska sineastkinja izazvavši smeh u sali.

Najboljim dokumentarcem proglašen je „Navaljni“, a producentkinja ostvarenja Odesa Re je na svečanosti odala priznanje novinaru Kristu Grozevu koji nije mogao da prisustvuje ceremoniji “zbog bezbednosnih rizika”.

Najbolji kratki animirani film jeste „The Boy, The Mole, The Fox And The Horse“, urađen kao adaptacija istoimene knjige ilustracija, a zvezda serije „Seksualno obrazovanje“ Ema Mekej proglašena je za zvezdu u usponu.

I ceremonija dodele Bafti, kao tradicionalno jedan od najboljih indikatora ko će dobiti Oskara, donela je mnoga iznenađenja. Iako se filmu „Na zapadu ništa novo“ daju velike šanse na predstojećoj dodeli Oskara, ali ne u ključnim kategorijama, veliki trijumf u Londonu menja scenario…

Još veće iznenađenje doneli su laureati u glumačkim kategorijama, s obzirom da je „relativno mlad“ Ostin Batler trijumfovao uprkos jakoj konkureciji u kojoj su bili i Kolin Farel i Brendan Frejzer, kojima svi već mesecima prognoziraju Oskare.

Najveći gubitnik je svakako film koji je na prethodnih nekoliko ceremonija u Americi, prevashodno na dodeli Zlatnih globusa, dobio silne nagrade -„Sve u isto vreme“. Od deset nominacija dobio je sinoć samo jednu Bafta nagradu, a s najviše nominacija, kao i „Vakanda zauvek“, čeka i 12. mart kada će u Los Anđelesu biti održana dodela Oskara.

Bonus video: Ani Erno saznaje za Nobelovu nagradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar