Foto: Printscreen Do Daske/Promo

Dokumentarni film Aleksandra Reljića "Do daske" koji govori o hapšenju i zatvorskoj kazni za modnog kreatora, stilistu i didžeja iz Novog Sada Srđana Švelja zbog optužbi da je "pedofil", a koje su instruisane iz tabloidnih medija, premijerno je sinoć prikazan u Kulturnom centru Novog Sada u okviru 18. Slobodne zone.

Početkom 2020. u svim medijima su se pompezno najavljivala hapšenja političara i drugih javnih ličnosti zbog pedofilije.

Policija je u januaru te godine, umesto njih, uhapsila Srđana Švelja, a pre zvaničnog privođenja, mediji su već objavili da je Šveljo „pedofil“, koji je „silovao, podvodio, drogirao i fotografisao dečake u pornografske svrhe“, navodi se u filmu.

Tabloidi su ga nazvali „monstrumom“ i „predatorom“ i njegove fotografije su na naslovnim stranama.

Kako je Reljić objasnio u filmu, iako je tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu u kojoj nijedna tačka optužnice nije bila povezana sa pedofilijom, javnost to nije mogla da sazna, jer je sudjenje bilo zatvoreno, a Šveljo (53) je osudjen na dve godine zatvora.

„Čoveku su uništeni život i ugled, a najavljena hapšenja političara pedofila se do danas nisu dogodila, podseća autor filma.

Reljić je agenciji Beta rekao da je sudjenje putem medija „nažalost, uobičajena pojava na Balkanu“.

Foto: Printscreen Do Daske/Promo

„Tabloidne novine neprestano i nekažnjeno organizuju lov na veštice. Ko god da stane na put moćnicima, momentalno postaje žrtva stigmatizacije tabloidnih medija i uništenih institucija, poput Srđana Švelja, koga su mediji optužili za pedofiliju, iako mu nikada nije ni suđeno za to krivično delo”, kazao je on.

Aleksandar Reljić je novinar i autor brojnih televizijskih dokumentarnih filmova, koji su se uglavnom bavili temama kulture sećanja, ratnih zločina, zaštite ljudskih prava, ksenofobije i slično.

Film “Do daske” biće prikazan 7. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Bonbus video: Snimanje filma Munje opet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar