Rembrant, autoportret Foto: English Heritage / Heritage Images / Profimedia

Skicu "Podizanje krsta" iz polovine 16. veka, za koju se dugo smatralo da pripada nekom od njegovih sledbenika, zapravo je naslikao čuveni majstor Rembrant, saopštilo je holandski muzej Bredius.

– Kvalitet detalja je tako dobar da sam ubeđena da je to Rembrant – rekla je Johaneke Verhave, stručnjakinja muzeja koja je radila na restauraciji skice.

„Podizanje krsta“ se nalazi u muzeju Bredius od 1921. godine ali je skica bila skrajnuta pošto su stručnjaci dugo smatrali da se radi samo o gruboj imitaciji Rembranta. Nekadašnji glavni kustos roterdamskog „Boijmans Van Beuningen“ muzeja Žeren Giltaj je ponovo „otkrio“ skicu radeći prošle godine istraživanje za svoju knjigu o Rembrantu.

– Gledao sam iznova i iznova u ovaj rad u poteze četkicom, koji su briljantni. Mislim da je ovo zaista Rembrant – naveo je Giltaj.

Skidanje s krsta, Rembrant Foto: Koen van Weel / AFP / Profimedia

Nedostatak detalja u potezima četkice je jedan od razloga zašto su stručnjaci do sada smatrali da je skica samo imitacija rada velikog majstora. Giltaj podseća da je u pitanju samo gruba skica rađena u ulju, kako bi se odredila kompozicija kasnije slike.

Rembrantova slika „Podizanje krsta“ nastala 1633. godine danas je izložena u „Alte Pinakothek“ muzeju u Minhenu.

Što se tiče skice, dodatna analiza stručnjaka „Rijksmuseuma“ je pokazala da upotrebljeni materijali ne opovrgavaju pripisivanje dela Rembrantu, saopštili su iz Brediusa.

Bonus video: Pablo Pikaso

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar