Dubravka Stojanović, Krokodil
Dubravka Stojanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Potpirivanje nacionalne mržnje svakodnevno u dnevnicima svih naših država je nešto što odgovara političkim elitama, oni od toga žive, zahvaljujući tome vladaju, i to je nešto što Krokodilu daje još veći prostor i značaj, rekla je za Nova.rs istoričarka Dubravka Stojanović najavljujući predstojeći književni festival Krokodil, koji će biti održan od 26. do 29. avgusta u Beogradu pod sloganom "Borders vs. Frontiers".

– Krokodil je počeo sa skromnom idejom da predstavi pisce bivše Jugoslavije, i prerastao je to, evo već 13. godinu, i to ne samo kao regionalni nego značajan evropski festival. Jedna od njegovih značajnih dimenzija je bila i Deklaracija o zajedničkom jeziku, mislim da se to primilo – istakla je Stojanović, jedna od učesnica festivala.

Ona dodaje da sad govorimo zajednički, i tome će biti posvećen prvi deo završne večeri festivala, 29. avgusta u Jugoslovenskoj kinoteci. Pored nje na konferenciji “Histoire pour la liberté“ učestvovaće će istoričari Tvrtko Jakovina, Ruža Fotiadis i pisac Semezdin Mehmedinović.

Milena Berić, Vladimir Arsenijević i Dubravka Stojanović, Krokodil
Milena Berić, Vladimir Arsenijević i Dubravka Stojanović najavljuju ovogodišnji Krokodil. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Tada ćemo govoriti o još jednoj divnoj Krokodilovoj ideji koja se zove Zajednička čitaonica u okviru koje se objavljuju knjige sa dvoje autora bivše Jugoslavije na istu temu. da se vidi šta je to zajedničko a šta nije, ali i kako je taj dijalog uvek moguć i kako je sve potrebniji od kada su te granice, što je naša tema, tvrđe i opasnije. U drugom delu večeri nastupamo mi istoričari i zahvalni smo Krokodilu koji je razumeo i značaj istorije, pored značaja jezika, upravo za formiranje tih razlličitih identiteta.

Ovo je drugi projeka tkoji imamo u saradnji sa ovim festivalom, a ovaj se zove „Histoire pour la liberté“, znači „Istorija za slobodu“, i okuplja regionalne istoričare, pre svega sa idejom da je potrebno da se oslobodimo nacionalističkih jednostranih tumačenja nedavne i starije prošlosti, da bi naša društva prodisala, da bi bolje razumela sadašnjost, da bi se videla budućnost, i da bi jednim racionalnim razumnim odnosom prošlosti uspeli da sagradimo uspešnija, bolja, optimističnija društva – objasnila je Dubravka Stojanović.

Festival Krokodil svečano će biti otvoren 26. avgusta u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije razgovorom sa britanskim piscima Irvinom Velšom i Hanifom Kurejšijem.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare