Irvin Velš. Foto:PacificCoastNews / Pacific coast news / Profimedia

Ovogodišnji književni festival "Krokodil" svečano će biti otvoren 26. avgusta razgovorom sa britanskim piscima Irvinom Velšom i Hanifom Kurejšijem, saopštili su organizatori. Kako je navedeno, Velš i Kurejši će čitati izvode iz svojih knjiga u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije.

Irvin Velš svetsku slavu stiče već nakon svog prvog dela „Trejnspoting“ po kojem je Deni Bojl snimio istoimeni hit film.  Hanif Kurejši, autor romana „Buda iz predgrađa“, „Intimnost“, „Nešto da ti kažem“, „Ništarija“, „Telo“… uvršten je na listu 50 najvećih britanskih pisaca od 1945. godine.

Hanif Kureishi
Hanif Kurejši Foto: EPA/MARTA PEREZ

Drugi dan

Ovogodišnji „Krokodil“ biće održan pod sloganom „Borders vs. Frontiers“ od 26. do 29. avgusta u Beogradu, a među učesnicima su još i Igor Štiks, Ognjenka Lakićević, Ana Miloš, Damir Karakaš i Elvedin Nezirović, koli nastupaju druge večeri kada će se onlajn iz Amerike uključiti i Aleksandar Hemon.

Pisci Vladimir Arsenijević, Milica Vučković i izdavač Ivan Bevc, će govoriti o preminulom piscu Bekimu Sejranoviću (1972-2020), izvode iz njegovih dela čitaće glumac Leon Lučev.

Treći dan

Pisci Dragan Markovina, Ivana Bodrožić, Katarina Mitrović, Kristian Novak, Semezdin Mehmedinović i onlajn uključenjem iz Nemačke Saša Stanišić učestvuju u programu ispred Muzeja Jugoslavije 28. avgusta.

Istoričari Tvrtko Jakovina, Dubravka Stojanović, Ruža Fotiadis kao i pisac Mehmedinović najaviće konferenciju „Histoire pour la liberté“, koja zatvara u nedelju „Krokodil“.

Debatni program „Krokodila“ biće održavan u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a počinje 28. avgusta predstavljanjem projekta „Objedinjujuća snaga različitosti: evropska književnost kroz vreme, žanrove i jezike“.

Istog dana sledi debata „Borders vs Frontiers“ u kojoj će učestvovati, između ostalih, pisci Darko Tuševljaković i Marćin Viha iz Poljske i Milena Seljimi iz Albanije.

Četvrti dan

Panel diskusija u okviru projekta „Better Together“ 29. avgusta okupiće predstavnike regionalnih nevladinih organizacija u diskusiji o odgovoru državnih institucija na pandemiju u odnosu na nevladin sektor, a pogotovo u odnosu na organizacije iz domena kulture i kreativnih industrija.

Završno veče „Krokodila“ u Jugoslovenskoj kinoteci će biti predstavljeno poslednje izdanje edicije „Zajednička čitaonica“, kroz razgovor sa njenim urednicima Arsenijevićem i Štiksom, kao i nekim od autora eseja, a festival zatvara konferencija „Histoire pour la liberté“.

U razgovoru o odgovornosti istoričara i neistoričara za kreiranje istorijskih narativa i politiku sećanja učestvuju Ivana Bodrožić, Štiks, Mehmedinović, Damir Agičić, Husnija Kamberović, Tomas Šad, Milivoj Bešlin, dok su moderatori Dragan Markovina i Jakovina.

Svi programi ispred Muzeja Jugoslavije (20:00), u CZKD-u (11:00 i 12:00) i u Jugoslovenskoj kinoteci (18:00) besplatni su za posetioce, koji će biti pozvani da „simboličnom donacijom u vidu novčanog priloga podrže održavanje programa ovogodišnjeg festivala“.

Održavanje pomogli su Evropska komisija, Nacionalna platforma Srbija stvara, USAID, Balkan trast for demokrasi, Ter solider i Muzej Jugoslavije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar