Drvengrad u znaku Kustendorfa: Dvostruki oskarovac drži radionicu

Kultura 07. maj. 202214:08 > 14:59
Podeli:

Nakon svečanog otvaranja koje je upriličeno sinoć na Mećavniku, filma "Perje" Omara el Zohairija, i koncerta Jovana Maljokovića, publiku 15. Kustendorfa danas očekuje i prvo veče takmičarskog programa, kao i filmovi i radionica dvostrukog oskarovca, reditelja Asgara Farhadija.

Tokom dana u Drvengradu je mirna atmosfera, gosti se odmaraju i šetaju ulicama Federika Felinija, Brusa Lija, Džima Džarmuša, piju kafu u „Prokletoj avliji“ i razmišljajući o svim tim kultnim stvaraocima i književnim i filmskim delima pripremaju se da urone u nove svetove koji su na današnjem repertoaru.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U okviru programa „Novi autori“ biće prikazano ostvarenje „Posle zime“ Ivana Bakrača, dok će u selekciji „Savremene tendencije“ svoj film „Heroj“ predstaviti reditelj Asgar Farhadi, dvostruki dobitnik Oskara.

Farhadi snima novi film, te nije bio u mogućnosti da dođe na Mećavnik, ali će zato nakon projekcije održati onlajn radionicu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ostvarenje "Heroj" prati Rahima koji je u zatvoru jer nije uspeo da otplati dug. Tokom dvodnevnog izlaska iz zatvora on čini dobro delo koje će ga nakratko katapultirati među zvezde društvenih mreža. Petnaest minuta slave daće mu priliku da pokuša da ubedi zajmodavca da povuče tužbu. Ali nada je kratkog veka, a život ne teče uvek prema planu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Iranski režiser i dvostruki dobitnik Oskara za najbolji film na stranom jeziku (Nader i Simin se rastaju, Trgovački putnik). Farhadi, magistrirao je filmsku režiju na Univerzitetu u Teheranu 1998. godine. Debitiovao je 2003. godine filmom "Ples u prašini". Za "O Eli" (2009) dobio je Srebrnog medveda za najbolju režiju na festivalu u Berlinu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Do 10. aprila u takmičarskom programu naći će se 13 igrana i dva dokumentarna filma iz Danske, Rusije, Srbije, Španije, Švajcarske, Nemačke, Rumunije, Francuske, Severne Makedonije, Izraela, Potrugala, Velike Britanije, Slovačke i Poljske.

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Drvo života" Toni Servilo nažalost neće prisustvovati ceremoniji dodele, ali će tu biti drugi laureat, naš proslavljeni glumac Petar Božović.

Bonus video: Majstor trilera Hičkok - svoje strahove pretvarao je u filmove

Komentari

Vaš komentar