Foto: Bojan Petrović/Promo

Premijernim prikazivanjem krimi-drame "Noćna smena" u okviru Festivala francuskog filma sinoć je otvoren drajv-in bioskop na Adi Ciganliji. Posetioce na istom mestu čekaju još tri premijere do 27. juna, a potom ceo mesec besplatnih projekcija filmova.

Otvaranju drajv-in bioskopa na parkingu na Adi prisustvovali su filmofili, predstavnici Grada Beograda i ataše za kulturu ambasade Francuske u Srbiji Katrin Fodri.

– Prvo izdanje Festivala francuskog filma u Beogradu, koje je održano prošle godine, doživelo je veliki uspeh i to nas je ohrabrilo da nastavimo. Nadamo se da će Festival postati jedno nezaobilazno dešavanje u Beogradu, ali i regionu. I to je za ambasadu Francuske i Francuski institut u Srbiji sjajan način da ojačamo filmski sektor i veze između naše dve zemlje – kazala je Katrin Fodri.

Počeo sa radom drajv-in na Adi, Foto: TANJUG/ TANJA VALIC/bs

Igor Stanković, direktor Kombank dvorane i distributerske kuće MCF „MegaCom Film“, firme koja je u saradnji sa gradskom upravom otvorila bioskop, istakao je da nakon vremenskih neprilika i čekanja konačno može da bude otvoren prvi ovakav bioskop u Beogradu i Srbiji.

– Ceo ovaj parking pun automobila jedan je potpuno drugačiji doživljaj, kakav se u Beogradu nije desio. Velika zahvalnost gradu Beogradu i podršci jedne ideje koja je pionirska. Beograd trenutno nije uskraćen za bioskop – rekao je Stanković.

Festival francuskog filma otvoren je premijernim prikazivanjem ostvarenja „Noćna smena“ (Police) rediteljke An Fonten iz ove godine. Priča prati tri policijska službenika koji dobijaju zadatak da ilegalnog migranta isprate do aerodroma „Šarl de Gol“ i smeste ga u avion kojim je planirano da se po naređenju, vrati u svoju domovinu, ali kada kolege saznaju pravu istinu, moraju da naprave težak izbor…

Glavnu žensku ulogu u filmu tumači belgijska glumica Viržini Efira, poznata po ulozi u trileru „Ona“ (Elle) iz 2016.godine, a uz nju igraju i Omar Si i Gregori Gadboa.
“Ovo je drugi put da radim sa rediteljkom i dugo smo razgovarali o scenariju, o policajcima i kako ona funkcioniše“, rekao je Godboa prošle nedelje kada se uključio video-linkom na konferenciju za štampu na kojoj je najavljen Festival francuskog filma u Beogradu.

Premijerno je prikazan film „Noćna smena“ Foto: Bojan Petrović/Promo

 

U okviru Festivala francuskog filma će u drajv-in i bioskopu na otvorenom na Adi do 27. juna biti premijerno prikazana četiri filma, a organizatori su saopštili da će, ako dođe do kiše, projekcije biti premeštene u Kombank dvoranu. Ulaz će biti slobodan, a maksimalan broj je 500 posetilaca, naveli su organizatori.

Premijerno će večeras biti prikazan film „Samo životinje“ Dominika Mola, sutra je na progoramu „Divorce Club“ Mikaela Juna, a Festival će biti zatvoren 27. juna francusko-belgijski film „Prevodioci“ (Les traducteurs) Režisa Roansara, ljubiteljima filma poznatog po urnebesnoj romantičnoj komediji “Popularna” (Populaire).

Drajv-in bioskop Foto: Bojan Petrović/Promo

U pratećem programu festivala biće do 27. juna prikazano još osam aktuelnih filmova besplatno u onlajn bioskopu Moj OFF, svakog dana po dva ostvarenja.

Juče su prikazani filmovi „Škola života” Nikole Vanijea i „Veran čovek“ Luja Garela, danas su na programu biografski film „Marija Kalas“ u režiji Toma Volfa i „Priviđenje“ Gzavijea Đanolija, a sutra „Dolina vukova“ Žan-Mišela Bertrana i “Gogen: Putovanje na Tahiti” u režiji Eduara Delika, dok je završni dan rezervisan za biografski film „Đango“ o čuvenom muzičaru u režiji Etjena Komara i ostvarenje „Sudbina, moja ljubav, prvo pevanje“ Abdelatifa Kešiša.

Po završetku festivala, drajv-in bioskop će nastaviti sa redovnim filmskim repertoarom uz besplatan ulaz narednih mesec dana, a program će biti istaknut na sajtu, saopšteno je iz Kombank dvorane.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar