Dragoslav Mihailović foto: Z. Lončarević

Nagrada "Radoje Domanović", Udruženja književnika Srbije (UKS) za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri pripala je Dragoslavu Mihailoviću i Milomiru Đukanoviću, obojica iz Beograda, saopštio je UKS.

Mihailović je romanopisac, pripovedač, scenarista, dramaturg, i redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti, čija dela, „Kad su cvetale tikve“, „Petrijin venac“ i „Čizmaši“, pripadaju i vrhu srpske satirične književnosti.

Đukanović je autor satiričnih priča, pesama i aforizama i dugogodišnji novinar i urednik satiričnog lista „Jež“ i Televizije Beograd, navodi se u saopštenju.

Priznanje za najznačajniju knjigu satirične poezije u 2021. poneli su Vojislav Vukotić iz Beograda za delo „Platonski čitaoci“ i Andrija Radulović (1970), iz Podgorice za zbirku „General i lasta“.

Najboljim knjigama aforizama u protekloj godini ravnopravno su proglašene zbirke „Umnjaci izrastaju kasnije“, Stanislava Tomića iz Zvornika i „Sizifove fusnote“ Branka Vukovića iz Podgorice.

Po mišljenju žirija, nauspeliji satirični roman, objavljen prošle godine, je naslov „Obala nesanice“ autora Milana Knežević iz Podgorice.

Najvrednija antologija koja predstavlja satiričnu književnost je Antologija srpskog aforizma „Godine zapleta“, koju je objavila Narodna biblioteka „Rade Drainac“ iz Prokuplja, a priredio je književnik Dragan Ognjanović, takođe iz ovog grada.

Priznanje za teorijski doprinos satiri pripalo je Milovanu Gočmancu iz Kruševca, za knjigu „Ingenijum inventivne aforistike“ o književnom delu aforističara Miroslava Sredanovića iz Beograda.

Priznanje „Ekselencija satire“, koje se tradicionalno dodeljuje najboljim stranim satiričarima dobili su pesnik Slavomir Gvozdenović iz Temišvara (Rumunija), romanopisac i esejista Veselin Mišnić, iz Kolašina (Crna Gora), pesnik i aforističar Miladin Berić iz Banjaluke (BiH).

Laureat tog priznanja je i aforističar Tomislav Supek iz Zagreba, satiričarka Maja Cekova iz Varne (Bugarska) i aforističar i predsednik Moskovskog kluba aforistike Aleksandar Minčenkov iz Moskve.

O dobitnicima najznačajnijeg priznanja za književnu satiru u Srbiji odlučivao je žiri u sastavu: Radomir Andrić, Duško M. Petrović, Petar Žebeljan, Vidak Maslovarić i Slađana Mitrović.

Priznanje, koje se sastoji iz plakete i likovnog portreta Radoja Domanovića, dobitnicima će biti uručeno tokom aprila, na svečanosti u UKS.

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca