Anastasija Pavić Foto: Galerija Novembar/Promo

Izložba "Dear Boss" autorki Anastasije Pavić i Alme Gačanin biće otvorena sutra u 18 časova u Galeriji Novembar, saopšteno je iz ove institucije.

Umetnice će na otvaranju postavke izvesti zajednički performans „Oral Fixation“ koji se bavi temama rodne uloge žene, identitetom i položajem žene kao radnice.

Baveći se temama seksualnosti, ženstvenosti i rada, kroz upotrebu motiva preuzetih iz popularne kulture, radovi Alme Gačanin i Anastasije Pavić, kako je ocenila u tekstu za katalog izložbe istoričarka umetnosti Maja Petrović, izazivaju i provociraju društvene konsenzuse, dodajući:

„Visoko performativni ženski subjekti naglašeno su pervertirani, time preispitujući sopstveno shvatanje kao produkta muške želje. U kontekstu savremenih homogenizujućih ekonomsko-političkih i socijalnih struktura umetnice teže repozicioniranju sopstvenih hibridnih društveno-tehnoloških tela“.

Anastasija Pavić, rođena 1998, studentkinja je Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za Nove medije u klasi profesora Zorana Todorovića i do sada je izlagala na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Obrađuje savremena društvena pitanja poput post-sajber feminizma, konzumerizma, međuljudskih odnosa i uticaja interneta na društvo, a umetnički izraz pronalazi u medijumu performansa, fotografije, kolaža i crteža.

Alma Gačanin Foto: Galerija Novembar/Promo

Alma Gačanin, rođena u Sarajevu 1988, bavi se crtežom, fotografijom, videom i performansom. Posebno je zanima pozicija žene u kapitalizmu, biopolitika, teorija vrednosti i socijalne reprodukcije. Dobitnica je nagrade za najbolju umetnicu u BiH „Zvono“, a predstavljala je svoju zemlju na Bijenalu mladih Evrope i Mediterana u Milanu 2015.  Piše i poeziju, i objavljivala je pesme u časopisima, zbornicima i na internet portalima. 

Izložba „Dear Boss“ (Dragi šefe) trajaće do 11. septembra.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar