Dragana Pećo
Foto: Nova.rs/video

Dobitnica nagrade „Katarina Preradović“, novinarka KRIK-a, Dragana Pećo, kaže da je pozicija novinara u Srbiji veoma teška i opasna, ukoliko zaista želite da objavite ono što želi da se sakrije.

Fondacija „Katarina Preradović“ po peti put dodelila je godišnju nagradu za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standard, profesionalni integritet i izuzetnost. Ovogodišnju nagradu je dobila novinarka KRIK-a Dragana Pećo za seriju tekstova o tajnim računima.

Ona za Nova.rs kaže da joj velika čast što je dobila nagradu „Katarina Preradović“ koja joj je danas dodeljena u „Dorćol Platzu“.

– Mnogo mi je drago što mi je uručeno ovo priznanje s obzirom na priče i istraživanja koje smo nedavno objavili. U tome nas neće sprečiti nikakvi pritisci, ni tužbe koje dobijamo. Naš posao kao novinara je da otkrijemo kako oni na vlasti rade, šta poseduju i šta žele da sakriju, koja god stranka to bila, kaže Pećo.

Dragana Pećo kaže da je pozicija novinara u Srbiji veoma teška i opasna, ukoliko zaista želite da objavite ono što želi da se sakrije.

– Međutim, ima novinara u prorežimskim medijima koji su spremni da objavljuju samo PR tekstove i tekstove kojima se promovišu ljudi koji su na vlasti. U isto vreme su spremni da objavljuju takve tekstove u kojima diskredituju novinare koji se bave pravim novinarstvom. To su dva različita sveta, dodaje Pećo.

Bonus video: 24 minuta_ Pandorini papiri – analitičar Dragana Pećo (deo 5)

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare