Foto:EPA/JUSTIN LANE

Američka akademija za filmsku umetnost i nauku odložila je 93. dodelu Oskara za 25. april 2021., dok će Britanska filmska akademija svoja priznanja dodeliti 11. aprila iduće godine umesto 14. februara, kako je ranije planirano, pišu strani mediji.

Već neko vreme se pretpostavljalo da će zbog koronavirusa doći do odlaganja ceremonije dodele najprestižnije filmske nagrade Oskar, koja je bila zakazana za 28. februar 2021.

„Verajeti“ podseća da je ranije Oskar dodeljivan u martu i aprilu i da je tek početkom 2000t. godina pomeren za februar.

– Ovo je preko potrebna podrška za one filmove koji su možda zastali u postprodukciji – izjavio je član Akademije za „Verajeti“.

Rok za puštanje u distribuciju filmova, koji se kvalifikuju za nagradu Oskar, takođe je pomeren i to sa 31. decembra 2020. na 28. februar 2021.

– S obzirom na sve što se događa, dodatno vreme je važno – rekao je isti izvor.

Pre pomeranja dodele Oskara, nekoliko potencijalnih kandidata za to priznanje suočilo se sa opasnošću da ne budu na listi za 2021, jer ne bi imali dovoljno vremena da do kraja godine završe postprodukciju.

Među filmovima koji bi mogli imati koristi od prolongiranja dodele Oskara su „Poslednji duel“ Ridlija Skota sa Benom Aflekom i Matom Dejmonom u glavim ulogama i ostvarenje Baza Lurmana o Elvisu Prisliju koje još uvek nema naslov.

Glasanje članova Američke akademije za filmsku umetnost i nauku odvijaće se, kako je najavljeno, od 5. do 10. marta, a spisak nominovanih biće saopšten 15. marta.

Iako još uvek nisu pomereni datumi dodela nagrada koje prethode Oskaru – „Zlatni globus“ i priznanja Udruženja filmskih glumaca, Udruženja producenata Amerike i Udruženja režisera Amerike, to se, prema pisanju „Verajetija“, očekuje.

U međuvremenu, pomerena je i dodela BAFTA nagrada za 11. april, a detalji u vezi pravila konkurisanja trebalo bi uskoro da budu saopštena.

Britanska filmska akademija je u prethodnom periodu razmatrala mogućnost da dozvoli i filmovima koji su prikazivani na digitalnim platformama da konlkurišu za nagrade, iako nisu imali distribuciju u bioskopima.

Ove godine nagrade BAFTA su dodeljene 2. februara, a Oskar 9. februara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar