Foto: Shutterstock

Međunarodni konkurs "Strip kaiš", 4. po redu, počinje sutra, a ova manifestacija održavaće se do 11. februara u Dečjem kulturnom centru Beograd, saopšteno je iz ove institucije.

Na onlajn konkurs je stiglo oko 870 radova dece i mladih uzrasta od pet do 18 godina iz zemlje i inostranstva – Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Finska i Indije.

Strip-kaiš je najjednostavnija, ali i vrlo zahtevna forma priče u slikama, jer je potrebno u nekoliko kadrova ispričati jezgrovitu i zanimljivu zamisao koja je kompoziciono i likovno dobro upakovana, tako da su su pažnju žirija privukli oni stripovi koji su kao film imali dobru režiju, i oni će biti izloženi virtuelno, precizirano je u saopštenju iz ove institucije.

Stručni žiri čine emeninentni autori – Mileta Miloradović, karikaturista i likovni pedagog, strip autori Vladimir Vesović i Filip Stanković, i Uroš Maksimović, grafički dizajner i illustrator.

Ideja održavanja izložbe selektovanih radova je prvenstveno povod za likovni susret i otkrivanje novih tajni devete umetnosti, kroz razgovor i praktičan rad.

„Kako sada nismo u mogućnosti da napravimo izložbu i susret u realnom prostoru i vremenu, preselili smo se na društvene mreže i pripremili virtuelnu izložbu i zanimljiv program za radoznale ljubitelje devete umetnosti“, naglasila je Lidija Seničar, urednica likovnih programa u DKCB.

Pored izložbe izabranih radova, sve radionice će biti snimljene i prikazane na Jutjub kanalu DKCB.

Program će početi sutra virtuelnom izložbom „Strip kaiš“ a istog dana od 10 do 12 časova biće priređena radionica iz teorije i prakse „Sve tajna karikature za radoznale“, koju vodi član žirija Mileta Miloradović, dok 9. februara sledi razgovor „U zemlji Sanjaliji“ sa Zoranom Stefanovićem, piscem i istoričarem pop kulture o stvaralaštvu i životu Ðorđa Lobačeva, jednog od osnivača evropskog stripa.

Poslednjeg dana, 11. februara, biće organizovana radionica „O umetnosti stripa – od ideje do realizacije“ od 11 do 12 sati, koju vodi takođe član žirija Vladimir Vesović.

Spisak nagrađenih učesnika IV Međunarodnog konkursa – „Strip kaiš“, raspoređenih u četiri starosne kategorije, kao i spisak autora selektovanih radova za izložbu, dostupan je na sajtu www.dkcb.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar