Foto: Promo

Konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije u oblasti stripa za 2021. godinu, kojim će biti podržana dva stropska projekta, otvoren je danas, navodi se u saopštenju KomunikArta koji je uz Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) raspisao konkurs.

U okviru ovog programa biće podržana dva stripska projekta u vidu umetničke rezidencije strip autorke/autora iz Srbije u Angulemu (Francuska) tokom juna i jula 2021. godine, kao i francuske strip autorke/autora koji će boraviti u Pančevu (Srbija) u oktobru.

Konkurs je otvoren od danas do 28. februara, a imena dobitnice/dobitnika biće objavljena 13. aprila na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

Dobitnik stipendije iz Srbije boraviće u Kući autora u Angulemu, gde će na raspolaganju imati opremljen smeštaj i atelje tokom trajanja rezidencije, a dela koja nastanu u toku umetničke rezidencije biće prikazana na izložbi organizovanoj u okviru Nova Festivala u Pančevu u oktobru 2021. godine.

Istovremeno sa konkursom u Srbiji, otvoren je i konkurs u Angulemu za rezidencijalni boravak u Pančevu.

Uži krug kandidata će odabrati stručna komisija u Angulemu, a odluku o rezidentu/kinji će doneti komisija u Srbiji sačinjena od predstavnika partnera na programu – Francuskog instituta u Srbiji, Grada Pančeva i Agencije KomunikArt. Dobitnik stipendije će boraviti u Pančevu tokom mesec dana u oktobru, a svoje radove će izložiti na Nova Festivalu u Pančevu.

Prilikom posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji 2019. godine je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija, a projekat „Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska“ je rezultat tog Sporazuma.

U 2020. godini srpska rezidentkinja u Angulemu bila je Dragana Radanović, čiji je projekat „Nova slika detinjstva – eksperimenti“, istraživao konstrukciju detinjstva u stripovima i nove načine pripovedanja o tom životnom periodu.

Francuska rezidentkinja u Pančevu bila je Alize de Pen koja je razvijala svoj novi projekat, strip album od 120 strana o nuklearnoj katastrofi po scenariju Žana- Fransoe Žulijara direktora orghanizacije „Grinpis“ u Francuskoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar