Foto:Promo/Ulupuds

"Dizajn jednog minuta" naziv je izložbe Daliborke Đurić, otvorene juče u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Beogradu, sa radovima nastalim kroz spoj kompjuterskog programa i prirodnih materijala.

„Koristeći kompjuterski program ArtMatic Voyager i ArtMatic Designed, Daliborka Đurić se susrela sa novim izazovom i mogućnošću da u jednom minutu, isprepletenim linijama, obogaćenih bojom, izgradi kaledioskopski svet šara i oblika. ‘Umrežavanjem’ svile, fotografije i formi od kamena, stvorila je umetničku celinu, neraskidivih niti, koje se stapaju, ukrštaju, vijugaju i tvore jasan, prepoznatljiv „govor“ oslikane površine, navodi istoričarka umetnosti Zorica Đermanov.

Foto:Promo/Ulupuds

Na izložbi će biti prikazana vizuelna idejna rešenja u vidu digitalne grafike na papiru i digitalne štampe na tekstilu, odnosno na maramama.

„Svilene marame Daliborka Đurić sklapa i rasklapa u različite geometrijeske oblike, pretvara ih u simbolično estetsko polje samo za nju pronađeno u mnoštvu igara, kompjuterskih varijacija. Ova beskrajna kombinacija kolorita, linija i crta, omogućila je umetnici da sa uživanjem kreira svoju umetničku predstavu za ‘tren’, da u jednom dahu pronađe dizajn kojim će biti prepoznatljiva i koji će nadograđivati svakom novom izložbom, novim susretom sa nama posmatračima, jer ‘Dizajn jednog minuta’ Daliborke Đurić ima svoj nastavak u svakoj sledećoj maštovitoj kreaciji“, objašnjava Zorica Đermanov.

Foto:Promo/Ulupuds

Daliborka Đurić diplomirala je na odseku tekstil na Fakultetu primenjenih umetnosti 1979. godine, gde je 2003. godine završila i postdiplomske studije. Izlagala je na više kolektivnih i samostalnih izložbi, dobitnica je nagrade ULUPUDS-a 2017. godine, a radila je i kao asistent kostimografa u pozorištu.

Izložba u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Uzun Mirkovoj biće otvorena do 4. maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar