Foto:Promo/Kulturni centar Opovo

Izložba "Zemljišta: situacije i dokumenta" predstaviće radove 30 umetnika iz Srbije i inostranstva, a jedan od njih će uživo izvesti glumica Tamara Krcunović na otvaranju danas u 17 sati u galeriji "Jovan Popović" u Opovu, najavili su organizatori.

Među 30 umetnika različitih generacija čiji radovi su predstavljeni na izložbi su i Ugo Pasarelo Luna, argentinski fotograf koji živi i radi u Parizu i Tam Ti Fam, video umetnica iz Vijetnama. Izložbu otvara filozofkinja i književnica Divna Vuksanović, a autor koncepta je Vojislav Кlačar, docent na Fakultetu savremenih umetnosti.

“Кoncept izložbe Zemljišta: situacije i dokumenta proizilazi iz razvojnih tendencija savremenog stvaralaštva i uočavanja njihove srodnosti, pre nego razlika. Umetnički radovi obuhvaćeni konceptualnim okvirom izložbe, realizovani u različitim medijima i putem njihovog ukrštanja, ukazaće kako iz rada na zemlji i sa zemljom proističu raznovrsne situacije koje su nužno i društvenog karaktera, kao i stvaralački procesi koji vode umetnosti indeksa, koju doživljavamo posredstvom dokumenata o izvedenim akcijama”, naveo je Кlačar u tekstu kataloga.

Obrazlažući koncept izložbe, Кlačar podseća i na uticajne umetničke pokrete iz prošlog veka, poput lend arta.

„Radovi o kojima je reč zasnivali su se, umesto izrade lepih objekata, na transformaciji ambijenata, i to na način koji nije bio trajan, podsećajući time u izvesnoj meri na prvobitnu kulturnu delatnost – poljoprivredu, uz jednu bitnu razliku. U slučaju umetnosti, rad na zemlji i sa zemljom, iako uslovljen terenom, vremenskim prilikama i tehnologijom, nije bio utilitaran, već su iz njega proisticala osobena estetska iskustva onih koji ga sprovode ili drugih koji ga opažaju“, objašnjava Klačar.

Izložba će biti otvorena do 17. maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar