Foto: Promo

Emotivnim govorom u kojem se zahvalila organizatorima, glumica Milica Janketić otvorila je izložbu o svom ocu „Mihailo Janketić - Pozorišna posveta“, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije. Tim događajem otvoren je 16. Festival pobednika festivala u galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica.

– Svako sećanje na Mišu nas kao porodicu raduje. Autorka Biljana Ostojić je napravila veliku izložbu o njemu pre godinu dana u Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i ovde je deo te postavke. Sada je izdvojila retrospektivu njegovog pozorišnog života, od prve uloge pa sve do onih velikih, nagrada… Izdvojila je najznačajnije momente – rekla je za Nova.rs glumica Svjetlana Knežević, supruga Miše Janketića.

Svjetlana Knežević, iMilovan Zdravković, Marijana Butullija i Milica Janketić Foto: Promo

Mihailo Miša Janketić (Novi Sad, 24. maj 1938 — Beograd, 15. maj 2019) diplomirao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju 1962. U karijeri je ostvario brojne uloge u pozorištu, kao i na film i TV serijama. Posle studija, profesor Josip Kulundžić usmerio je njegov glumački senzibilitet kada je izjavio da je on glumac savršen za Jugoslovensko dramsko pozorište. U tom periodu to je kadrovski i repertoarski najprestižnije pozorište, sa glumačkom elitom, koju su činili – Stevo Žigon, Ljuba Tadić, Slobodan Perović. Kao statista, na scenu JDP-a je stao 6. januara 1960, a debitovao 1961. ulogom Trećeg glasnika u predstavi „Ričard Treći“, ubrzo je usledila i uloga Boška Jugovića u predstavi „Banović Strahinja“, za koju su mu kolege rekle da predstavlja početak jedne uspešne glumačke karijere. JDP je do kraja života njegovo matično pozorište gde je odigrao 68 uloga. Bio je najmlađi prvak, a kasnije „stub teatra“ i nosilac repertoara.

– Mnogo mi znači ova izložba. To je zadovoljstvo i čast, prilika koja će da sačuva i oživi sećanje na našeg oca. I ne samo na njega, akcenat je na pozorišno stvaralaštvo. Mnoge njegove predstave nisam bila u prilici da pogledam, jer se nisam ni rodila ili sam bila mala, i divno je da postoji ovo svedočanstvo. Ne samo o dramama u kojima je igrao, nego o duhu vremena kada je bio u punoj glumačkoj snazi. Nadam se da će i gledaocima koji dolaze na festival da dočara bar zrno te čarolije koja je postojala – kazala je za naš portal Milica Janketić.

Foto:Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica

Na izložbi su istaknute uloge koje su za glumca lično, kritiku i publiku imale posebno značenje, od prvih iskustava 1959. do poslednje pozorišne uloge 2019. godine, kao i nagrađene predstave propraćene fotografijama, citatima kritike… Postavka je prikaz glumačkog putovanja značajnog umetnika, sačuvanih pozorišnih trenutaka kroz uloge koje su obeležile epohu, pozorišnu umetnost, nacionalnu kulturu.

Milica Janketić Foto: Promo

– Ja sam volela mnoge njegove uloge, ali posebno mi je bila interesanta ona u „011“ koju je radio sa Radom Đuričin. Nedavno sam iskopala snimak i uživala gledajući. Ali, nezahvalno je pričati o tome. Sada se prisećam mnogih njegovih uloga, dok gledam ove slike – dodala je Milica.

Mihailo MIša Janketić Foto:Nemanja Jovanović

Šesnaesto izdanje festivala pobednika festivala održava se od 13. do 18. novembra u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica. Selektor Milovan Zdravković odlučio je da ove godine odabere najkvalitetnije komade sa pozorišnih scena Srbije, koje beogradska publika nije u prilici da vidi.

Bonus video: Ovacije za „Putujuće pozorište Šopalović“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Mariboru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar