Foto: Promo

U Ustanovi kulture Parobrod 10. maja biće obeležen Divljan dan, uz projekciju filma, tribinu i koncert, saopšteno je iz ove institucije.

Čitav program obeležavanja rođendana Vlade Divljana (napunio bi 10. maja 65 godina) počinje u 17 časova, kada će biti prikazan film „Nebeska tema“ Mladena Matičevića. Reč je, podsetimo, o dugometražnom dokumentarcu s elementima igranog filma Mladena Matičevića o Divljanu, u kojem učestvuju najznačajniji autori sa prostora bivše Jugoslavije, koji su specijalno za ovu priliku snimili i izvode nove verzije Vladinih pesama.

U 19 sati predsviđena je tribina „Odnesi me… novi talas i ’80 filmska muzika Vlade Divljana“, koju će moderirati Vesna Vukajlović, uz goste Branka Rosića, pisca i novinara, nekada člana Urbane gerile, Radivoja Rašu Andrića, reditelja, Igora Popovića iz grupe Džakarta i Zorana Vulovića iz benda U škripcu.

Novi talas na kojem su zajedno sa Vladom svi plovili i ostavili neizbrisiv trag na rok sceni, nepresušna je tema kao i Beograd tog vremena koji je i u književnom, muzičkom i filmskom smislu blistao, kako podsećaju iz UK Parobrod, kao dragulj u kruni cele Evrope. S obzirom da se malo govorilo o doprinosu Vlade Divljana filmskoj muzici i srpskoj kinematografiji, na tribini će taj angažman „osvetliti“ Raša Andrić koji je sarađivao sa Vladom.

Nakon projekcije filma i tribine nastupiće beogradski sastav (Ne)normalni, koji iza sebe ima dva albuma – „(ne)kompatibilnosti“ i „Refren za poneti“, ali sviraće numere Vlade Divljana, po čemu su poznati širom regiona, podsećaju iz UK Parobrod.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar