Foto: Printscreen/video

Nacionalizam na Balkanu tokom devedesetih je kidnapovao generacije, raselio veliki broj ljudi, unesrećio na desetine familija i upravo zbog toga što to nije daleka prošlost moramo imati osetljivo uho za takve frekvencije, kazao je reditelj Dino Mustafić na tribini u Podgorici.

O temama nacionalizma, ekstremizma i radikalizma na konferenciji „Nacionalna platforma za borbu protiv nasilnog ekstremizma“, održanoj u Podgorici, govorili su, pored reditelja Dina Mustafića, i glumci Goran Bogdan, Jovana Stojiljković i Kristina Obradović.

Mustafić je na tribini podsetio da ne postoji nijedna porodica na Balkanu u poslednjih 100 godina koja nije prošla najgori i najintenzivniji oblik nasilja na svetu:

– To je trenutak kada se gube svi civilizacijski atributi, a to su rat i ratna dejstva – istakao je Mustafić, napomenuviši da dolazi iz umetničke zajednice zbog čega nije, kako je naglasio, dužan da bude politički korektan.

Reditelj pripada, kako je napomenuo, generaciji koja ni u „najgorem košmaru“ nije mogla da pretpostavi šta će joj se desiti:

Sa 23 godine, posle sigurnog detinjstva, imao sam klapu u raju, jer sam upisao ono što želim, i nisam mogao ni da sanjam da će se sve sručiti. Kao što Šekspir kaže – samo što nam još nebo nije palo na glavu. Tada sam bio klinac i gledao sam na televizijskim programima, uživo, što je tada bilo zanimljivije od rijaliti šou programa poput „Velikog brata“, prve oblike demokratije u Parlamentu BiH. I ono što smo svi primećivali jeste apsolutna nepismenost. Ti ljudi nisu znali da govore, pravili su gramatičke greške. I mi smo to prepričavali na nivou vica rugajući se svaki dan tim ljudima, ne shvatajući pride da oni kroje sudbinu svima nama – priznao je Mustafić.

Nacionalizam na Balkanu tokom devedesetih je, kako je naveo reditelj, „kidnapovao generacije“:

– Kidnapovao nam je mladost, raselio veliki broj ljudi, unesrećio na desetine familija i upravo zbog toga što to nije daleka prošlost, mi danas moramo imati osetljivo uho za takve frekvencije. Vi znate koliko se u regionu ponovo govori o ratu, koliko se zvecka oružjem i koliko ponovo prisustvujemo onoj retorici koja nas je devedesetih gurnula u to radikalno zlo – napomenuo je Dino Mustafić i konstatovao na kraju da mu je u ovom trenutku veoma bitno da ima što veći broj svojih istomišljenika:

– Bitno mi je da ima onih koji misle da mir nema alternativu i da je bolje razgovarati o našim nesuglasicama, nego i jedan jedini dan ratovati. A to vam govori neko ko je preživeo opsadu Sarajeva, grada koji je imao upisane fatumske četiri i po granate po glavi stanovnika, neko ko je proveo ceo rat u tom paklu – u najdužoj opsadi modernog grada u savremenoj istoriji. Govorim vam kao neko ko je na svojoj koži, egzistencijalno osetio šta znači biti na rubu, živeti u takvim okolnostima.

Ceo govor Mustafića pogledajte na ovom linku:

Bonus video:

Podeljena Srbija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar