Dino Mustafić Foto: N1

Političke elite Jugoslavije su bile nesposobne za takav složen projekat. Sasvim sigurno Jugoslavije danas nema zato što nije bila demokratska država, a ni zemlje naslednice nisu postale demokratske, rekao je reditelj Dino Mustafić, na tribini "Šta nama danas dođe Jugoslavija?".

Sarajevski pozorišni reditelj, Dino Mustafić, rekao je da je jugoslovenska kultura je bila prva koja je ponovo uspostavila međusobne relacije nakon rata.

– Prve predstave iz Zagreba i Beograda smo u Sarajevo dovodili pre nego što su uspostavljeni diplomatski odnosi ili dok su političke veze bile vrlo labave. To govori da Jugoslavija nije bila samo politički ideal, već je ona bila kulturna utopija koja i danas živi. Kulturni prostor i te kako egzistira, ona je u produkcijama i koprodukcijama. Nacionalistički koncept razaranja Jugoslavije bio i koncept razaranja jugoslovenskog kulturnog modela. Rušenje svih onih gradova koji su bili civilizacijska supstanca Jugoslavije, gde se razaralo kulturno-istorijsko nasleđe. To je bio jedan varvarski rat i protiv jugoslovenske kulture.

Mustafić dodaje da je Jugoslavija trajala vrlo kratko, 73 godine, a to nije vreme da se uspostavi kohezivni faktor.

– Ako ste se izjašnjavali kao Jugosloveni ostajali ste u nebesima utopije. Političke elite Jugoslavije su bile nesposobne za takav složen projekat. Sasvim sigurno Jugoslavije danas nema zato što nije bila demokratska država, a ni zemlje naslednice nisu postale demokratske. Nama nedostaje kapacitet koji stvara građansko društvo. Ja ne mislim da je Jugoslavija mogla da postoji samo kao totalitarni model. Komunisti jesu doneli modernizaciju, ali oni su je i srušili, jer nije narod srušio tu državu. Tačno je da najveći deo onih koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni dolazio iz Bosne i Hercegovine. Kad me pitate da li je raspad zemlje dramatično reflektovao na BiH, jeste. S obzirom na njenu unutrašnju dinamiku. Sarajevo je stvaralo jednu kulturnu scenu, koja se jako referila na Jugoslaviju.

O kulturnim politikama SFRJ i njenim posledicama juče su na online tribini „Šta nama danas dođe Jugoslavija?“ u organizaciji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, pored Dina Mustafića govorili i Miljenko Jergović, pisac, Teofil Pančić, novinar, Radina Vučetić, istoričarka i Duško Radosavljević, politikolog.

Bonus video: Miljenko Jergović o Jugoslaviji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar