Leonardo Dikaprio i Mads Mikelsen
Mads Mikelsen i Leonardo Dikaprio Foto: ZENTROPA ENTERTAINMENTS - Album / Album / Profimedia / EPA-EFE/ALEX GALLARDO

Dan nakon što je film "Još jedna tura" dobio Oskara za najbolje ostvarenje na stranom jeziku pronela se vest da je prava za rimejk otkupio Leonardo Dikaprio, a na holivudskog glumca osuto je potom drvlje i kamenje. U njegovu odbranu stao je Tomas Vinterberg, reditelj danskog originala sa Madsom Mikelsenom u glavnoj ulozi.

Vesti sa dodele Oskara o tome da je danskom filmu pripala zlatna statua, kao i priče o dirljivom govoru reditelja Tomasa Vinterberga, na filmskim portalima ubrzo su „pregazile“ priče o tome da su holivudski producenti bacili oko na to da snime verziju na engleskom jeziku. Nije to prvi put da uspešni „filmovi sa engleskim titlovima“ dožive verzije na engleskom, ali je Dikaprio doživeo osude filmofila sa svih strana zbog namere da baš on igra ulogu nastavnika koji eksperimentiše sa dozom alkohola u nameri da vrati sebi volju za životom, koju u originalu igra Mads Mikelsen.

Leonardo Dikaprio Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Vinterberga te priče nisu mnogo potresle. Štaviše, dopala mu se ideja da u toj ulozi vidi Dikaprija i trebalo je da ode na sastanak u „Ejpijen vej“, produkcijsku kuću čiji je Dikaprio suvlasnik.

Ponude za otkup prava poslalo je više produkcijskih kuća, ali je Dikaprio očigledno poslao najveću. Ko će napisati scenario za englesku verziju, niti ko će je režirati još nije poznato, ali nema sumnje da će ekipa brzo da se okupi.

Vinterbergu ni ideja rimejka nije strana. Njegov film „Proslava“, kojim je krenula cela „Dogma 95“ priča, prevedena na mnoge jezike i igrana je kao pozorišna predstava na mnogim scenama u poslednje dve decenije, a engleska verzija njegove drame „Lov“ (2012), takođe sa Madsom Mikelsenom u glavnoj ulozi, premijerno je odigrana u Almeida teatru 2019. godine.

„Već sam video različite interpretacije svog rada ranije. Zanimljivo je i umetnički pratiti kako nešto raste i razvija se u različitim pravcima. Sada je to u rukama najboljeg glumca kog možete da nađete, a osim što je briljantan glumac, pravio je i veoma pametne izbore tokom svoje karijere. Oseća se da u njegovom izboru ima mnogo integriteta. Ispunjavaju me nada i radoznalost kad je reč o tome šta su smislili da urade“, kazao je Vinterberg za „Indivajer“ govoreći o Dikapriovoj ideji da igra u „Još jednoj turi“.

Mads Mikelsen Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada je objavljeno da će biti rimejka, mnogi su se zapitali zašto, ako ga već prave u Holivudu, ne uzmu Mikelsena za glavnu ulogu, jer je on u Americi poznat po svemu što je uradio, od negativaca iz serijala o Džejmsu Bondu do Hanibala Lektora, a i tečno govori engleski.

„Ostaviću da ‘Ejpijen vej’ odlučuje o tome. Ne znam ni da bi Mads radio tako nešto. Moja prva pomisao bila bi da to treba drugačije interpretirati. Tražiti od istog glumca da to interpretira drugačije bilo bi pomalo zbunjujuće. Ali ja neću ni biti glavna kreativna snaga u ovome. To bi trebalo da bude na ljudima koji će to na kraju da rade“, objasnio je Vinterberg.

Vinterberg je gledao i „filmove sa titlovima“ koji su osvajali Oskare ranijih godina, prvo „Romu“ Alfonsa Kuarona, zaključno sa „Parazitom“ Bong Džun Hoa.

„Naravno da uživam u činjenici da ima sve više onih koji čitaju titlove u Americi. To znači mogućnost da kulture prelaze granice na razne strane. Kad smo kod toga, i dalje je to veoma ograničeno. Ne mislim da se tu radi samo o pokušajima da se sve približi ljudima nespremnim da čitaju titlove. Vidim to kao umetnički projekat gde neko koristi tekst kao početnu tačku i razvija je u nešto drugo. To je druga kultura, ne samo drugi jezik“, navodi danski reditelj.

Tomas Vinterberg sa Oskarom Foto: EPA-EFE/Chris Pizzello / POOL

Vinterberg u svakom slučaju ima druga posla. Početkom aprila objavljeno je da priprema seriju od šest epizoda „Porodice poput naše“ za dansku TV2, sa pričom o poplavi u seoskom području usred leta koja ugrožava mnoge živote, a samo nekoliko imućnih je u prilici da se preseli na drugo mesto. Na tu ideju došao je još pre mnogo godina, kada je snimio „Proslavu“.

„Ideja da stvorim porodicu glumaca i ostanem sa njima duže vreme nešto je što sam želeo da radim. Poslednjih dana snimanja ‘Proslave’ osetio sam se kao da ne želim da prestanem da radim sa tim ljudima. Tada mi se pojavila ideja o tome da radim seriju. Vratiću se filmovima, ali ova priča je u osnovi duga i ipak više odgovara televiziji“, rekao je Vinterberg.

Ali prvo mu predstoji sastanak sa produkcijskom kućom holivudskog glumca. Reditelj „Još jedne ture“ kaže da je gledao „Bilo jednom u Holivudu“ baš prošle nedelje dok je bio u karantinu čekajući dodelu Oskara, ali ne da bi proveravao darovitost Leonarda Dikaprija.

„Mislim da sam prilično dobro upoznat sa njegovom glumom. Naravno, znao sam da me čeka sve to sa kompanijom Leonarda Dikaprija dok sam gledao film, ali bih ga gledao i inače. Mislim da je to remek-delo“, ocenio je danski reditelj.

U jednoj od ključnih scena u filmu „Još jedna tura“ Mads Mikelsen pleše uz „What a Life“ Scarlet Pleasure. Ostaje da se vidi da li će Dikaprio da skine te pokrete, konstatuje novinar „Indivajera“.

„O, da. Ume li da pleše? Znamo li to?“, odgovara Vinterberg, ali se na podsećanje na scene iz „Velikog Getsbija“ i „Vuka sa Vol strita“ nasmejao i rekao: „Naravno!“

A onda ozbiljno dodao:
„Mads tečno govori engleski i briljantan je glumac koji je ovo izneo jako dobro, ali to bi moralo da se interpretira kao nešto sasvim drugačije“.

Ni Mikelsen, a ni Dikaprio se za sada nisu izjašnjavali o rimejku „Još jedne ture“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar