Projektom kolektiva "Karkatag" otvara se Stari muzej, Foto: Promo/Muzej Jugoslavije

Stari muzej, deo kompleksa Muzeja Jugoslavije, biće 16. juna ponovo otvoren za publiku nakon pauze zbog epidemije koronavirusa i tom prilikom, u okviru aktuelne postavke "Muzejska laboratorija", biće predstavljen prvi od tri interaktivna digitalna automata, pod nazivom "Slogan Master 7", deo umetničkog rada "n(ex)t y(o)u/novi revizionizam" kolektiva "Karkatag".

Pomoću tog digitalnog automata publika će moći, inspirisana zadatim fotografijama iz jugoslovenskog perioda, da gradi slogane, objašnjeno je u saopštenju Muzeja Jugoslavije.

Кombinujući delove krilatica iz vremena SFRJ poput „Uvek ćemo se boriti za“, „Živeo/živela“, „Proleteri svih zemalja“, sa aktuelnim heštegovima (#love, #foodporn, #nofilter…) posetioci će proizvoditi vizuelni sadržaj nalik na takozvane mimove (vizuelne sadržaje koji kruže internetom).

U okviru postavke „Muzejska laboratorija“, kustosi Muzeja pozivaju relevantne stručnjake, umetnike i druge saradnike da kroz zajednički rad promišljaju i razmenjuju ideje o jugoslovenskom nasleđu, a primer takvog dijaloga jeste i umetnički projekat „n(ex)t y(o)u/novi revizionizam“ kolektiva „Karkatag“.

Fotografija, deo projekta „Slogan Master 7“, Foto: Promo/Muzej Jugoslavije

„Kroz kombinaciju sadržaja sučeljavaju se i porede načini komunikacije, intencije i sistemi vrednosti društva, propituje se konzumacija takozvanih ključnih reči iz različitih perioda, a publika može da kreira sve, od senzacionalističke najave u žutoj štampi, reklamnog plakata, sarkastične opaske, masne šale, do višeslojne kritike“, objasnili su članovi umetničkog kolektiva „Karkatag“ i dodali:

„’Slogan Master 7′ se poigrava pitanjima vrednosti i naslanjajući se na savremeni trenutak koji obiluje revizionističkim delovanjem, ‘Karkatag’ u ovom radu održava mogućnost poigravanja informacijama. Ovakva aktivnost se već masovno dešava u internet prostoru, a naročito na društvenim mrežama, a ‘Slogan Master 7’ je pokušaj da se takvoj praksi i u muzejskim okvirima obezbedi uniformnost i da zvanični ton“.

Stari muzej, Foto: Promo/Muzej Jugoslavije

Intervenciji „Slogan Master 7“ prethodilo je raspisivanje konkursa za idejno dizajnersko rešenje štafete mladosti pod nazivom „Next You štafeta, štafeta nove generacije“, koji je otvoren do 20. juna.

Detalji u vezi sa prijavom i tehničkim propozicijama mogu se pronaći na linku: https://www.facebook.com/events/2533439120229467/

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar