Foto:Promo/ULUS

Izložbu digitalnih grafika Branimira Karanovića pod nazivom "Fosilizacija" u Galeriji ULUS u Beogradu publika će moći da vidi od sutra do 28. marta, najavljeno je iz Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Autentična umetnička figura našeg vremena, Branimir Кaranović je svoju profesionalnu karijeru započeo sredinom sedamdesetih kada je diplomirao na FPU u Beogradu, priredio prvu samostalnu izložbu i postao član ULUS-a. Fotografija i grafika obeležile su njegov stvaralački put na kome je za svoj rad ovenčan najznačajnijim nagradama. U Galeriji ULUS izlaže nakon nepune dve decenije, i ovog puta u pitanju su digitalne grafike nastale u poslednjih pet godina, a bave se metaforom starih fosila, navodi se u najavi izložbe.

„Branimir Кaranović na svojim grafikama prastarih i modernih antropocenskih fosilizacija postavlja važna, fundamentalna pitanja koja povezuju umetnost, nauke o prošlosti, ali ih čak nadilaze u opštijem filozofskom i biološkom smislu. To su pitanja opstanka. Ona su aktuelna i tiču nas se svakodnevno, sa svakim udahom zagađenog vazduha, nestankom drveta ili planinske reke. Кaranovićevi uporedni kvadrati nas podučavaju da smo svi u prirodi povezani, te da smo oduvek i bili, ali nas i upozoravaju na krhkost života i njegovih ostataka. Današnje đubre i nekadašnji fosili nas s Кaranovićevih grafika snažno opominju, likovno i moralno. Pitanje je samo da li ćemo shvatiti upozorenje i preispitati sopstvenu definiciju korova“, piše u katalogu izložbe arheolog i publicista Aleksandar Palavestra, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Foto:Promo/ULUS

Branimir Karanović diplomirao je 1974. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i dve godine kasnije magistrirao je u klasi profesora Marka Кrsmanovića. Od 1974. aktivno izlaže na samostalnim i kolektivim izložbama u zemlji i inostranstvu (Кrakov, Edinburg, Lisabon, Solun, Njujork, Berlin, Ulan Bator, Pariz, Madrid, Beč, Tokio, Hjuston…).

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a pored grafike bavi se i fotografijom. Od 1978. do 1997. bio je profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od od 1996. profesor fotografije na grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 2006. ima zvanje profesora emeritusa na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerzita umetnosti u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar