Foto: Promo/Marija Anđelković

Izložba "Mindscapes" autorke Marije Anđelković biće otvorena sutra u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine i trajaće do 3. aprila, saopšteno je iz ove institucije.

Izložba „Mindscapes“ vizuelno je istraživanje i eksperimentisanje sa razvojem medija grafike kroz istoriju i različite nivoe sofisticiranosti tehnike litografije.

Postavka u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine predstavlja u svojoj celosti i posvećenost autorke neprekidnom istraživanju površine papira, beskonačnih vrednosti tonova boja i prizoru jednom viđenog, a iznova interpretiranog kroz seriju izloženih litografija.

Marija Anđelković je osnovne i master studije završila na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, gde je 2019. godine odbranila i doktorski umetnički projekat.

U okviru „Erasmus+“ doktorskog programa studirala je na Jan Matejko akademiji likovnih umetnosti u poljskom Krakovu, a bila je i stipendista programa za doktorske studije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Zaposlena je u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a realizovala je šest samostalnih izložbi i učestvovala u velikom broju kolektivnih postavki, umetničkih projekata i grafičkih radionica u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je nagrade za grafiku Drugog međunarodnog bijenala grafike u Bukureštu, Rumunija 2016, nagrade FLU za grafiku Boško Karanović 2012. i nagrade za večernji akt 2009. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar