Metahuman Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon svetske premijere globalne inovacije iz Srbije na Expo 2020 Dubai - praistorijski MetaHuman čovek, koji je zaista živeo pre 10.000 godina u Lepenskom viru, predstavljen je domaćoj publici u Narodnom muzeju u Beogradu gde će biti izložen, za sada, mesec dana, a prisutni su imali retku priliku da čuju i muziku na rekonstruisanim praistorijskim instrumentima, od kojih neki datiraju od pre 19.000 godina koju je izveo Ljubomir Nikolić, kompozitor i idejni tvorac u saradnji sa multiinstrumentalistom i etnomuzikologom Bojanom Milinkovićem.

Posetioci muzeja biće deo naučne i digitalne revolucije, budući da je u pitanju inovativni projekat srpskih naučnika i inovatora, koji je realizovan uz podršku nacionalne platforme Srbija stvara. Prvi put u istoriji čovečanstva, verno prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, animirano je i „oživljeno“ uz pomoć vrhunske Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Potraga za informacijama o tome kako su ljudi u praistoriji živeli i izgledali, decenijama zaokuplja pažnju naučnika i opšte javnosti. Odgovor na ovo pitanje sada je konačno ponudila grupa naučnika i inovatora iz Srbije na čelu sa prof. dr Sofijom Stefanović. Na bazi analize iskopanih kostiju prvo je urađen realističan 3D model lobanje praistorijskog čoveka, a potom je uz pomoć vrhunske MetaHuman tehnologije, koju je razvila domaća gejming kompanija 3Lateral koja je deo Epic Games-a i Unreal Engine softvera, praistorijski čovek virtuleno i „oživeo“. Tim je razvio u potpunosti revolucionarni pristup korišćenju podataka koji se mogu dobiti analizom drevnih ljudskih skeletnih ostataka i kreirao digitalni biokintetički model lica.

Metahuman Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Naučnica prof. dr Sofija Stefanović, iz Laboratorije za bioarheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i kreativna ambasadorka nacionalne platforme Srbija stvara, po čijoj ideji je i realizovan projekat, objašnjava ovo izuzetno dostignuće:

Metahuman Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Koristili smo novu tehnologiju pod nazivom „Digitalni drevni ljudi“ koja kombinuje niz različitih metoda za izradu naučno zasnovane osteobiografije drevnih ljudi. Metode obuhvataju najsavremenije protokole za proučavanje kostiju, a te podatke koristili smo da podržimo fizičku rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje. Usledio je transport rekonstruisanog lica do digitalnog biokinetičkog modela koji simulira njegovu gestikulaciju lica – kaže Stefanović.

Metahuman Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kompanija 3Lateral, deo Epic Games-a, učestvovala je u razvoju MetaHuman tehnologija koje su pomogle timu istraživača da se virtuelno oživi praistorijski čovek iz Lepenskog vira. MetaHuman tehnologija je omogućila da se napravi digitalna replika njegovog izgleda: uz nalaze DNK i arheološke analize istrazivačkog tima, procenjena je boja njegovih očiju, kose, i kože, kao i bore u skladu sa njegovom procenjenom starošću. Koristeći ovu tehnologiju, ne samo da možemo da vidimo kako je praistorijski čovek izgledao, već i kako se smejao ili zevao, da procenimo izraze njegovog lica – što je prvi put učinjeno sa nekim drevnim licem. Zahvaljujući Unreal Engine-u postavili smo lice u okruženje sa realističnim osvetljenjem, i uz pomoć rešenja za animaciju lica, omogućena nam je interakcija sa praistorijskim čovekom u realnom vremenu.

Metahuman Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ova inovacija iz Srbije već je izazvala ogromnu pažnju svetskih medija i stručne javnosti nakon predstavljanja na Ekspo 2020 Dubai, ističe Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme Srbija stvara, uz čiju podršku je realizovana ova važna inovacija.

– Neizmerno sam ponosna što je ovako značajnu inovaciju, kakvu svet do sada zaista nije video, osmislio upravo srpski tim naučnika i to uz pomoć vrhunske tehnologije, koju je opet napravila srpska kompanija. Veliko hvala prof. dr Sofiji Stefanović i našoj kompaniji 3Lateral iz Novog Sada na tome što veruju u Srbiji, našu pamet i talenat. Ovakav i brojni njemu slični projekti pokazuju i još nešto – da smo kao društvo na pravom putu da postanemo ekonomija zasnovana na znanju, inovacijama i kreativnosti i da možemo da stanemo rame uz rame sa najuspešnijim zemljama sveta. To smo i pokazali, budući da je MetaHuman projekat već osvojio svetsku medijsku, ali i širu javnost, svojim predstavljanjem na Svetskoj izložbi Dubai Ekspo 2020. Organizatori Svetske izložbe u startu su nas prepoznali kao lidere u oblasti kreativnih industrija i inovacija. Predstavili smo se svetu ističući ono najvrednije što imamo – pamet i kreativnost naših ljudi, kroz priču o vinčanskoj kulturi sa kojom moderna Srbija deli mnoge sličnosti – istakla je Ilić.

Bonus video: Predstavljena restaurirana slika „Krunisanje cara Dušana“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare