Čovek iz praistorije Foto:Promo

Nakon svetske premijere i ogromne pažnje svetske javnosti i medija, projekat "Prehistoric MetaHuman" - virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, premijerno će biti predstavljen i domaćoj publici od 4. marta, u Narodnom muzeju u Beogradu.

Posetioci muzeja biće deo naučne i digitalne revolucije, budući da je u pitanju inovativni projekat srpskih naučnika i inovatora, koji je realizovan uz podršku nacionalne platforme Srbija stvara. Prvi put u istoriji čovečanstva, verno prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, animirano je i „oživljeno“ uz pomoć vrhunske Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji.

Potraga za informacijama o tome kako su ljudi u praistoriji živeli i izgledali, decenijama zaokuplja pažnju naučnika i opšte javnosti. Odgovor na ovo pitanje sada je konačno ponudila grupa naučnika i inovatora iz Srbije na čelu sa prof. dr Sofijom Stefanović. Na bazi analize iskopanih kostiju prvo je urađen realističan 3D model lobanje praistorijskog čoveka, a potom je uz pomoć vrhunske MetaHuman tehnologije, koju je razvila domaća gejming kompanije i Unreal Engine-a softvera, praistorijski čovek virtuleno i „oživeo“. Tim je razvio u potpunosti revolucionarni pristup korišćenju podataka koji se mogu dobiti analizom drevnih ljudskih skeletnih ostataka i kreirao digitalni biokintetički model lica.

Naučnica Sofija Stefanović, kreativna ambasadorka nacionalne platforme Srbija stvara, po čijoj ideji je i realizovan projekat, objašnjava:

Sofija Stefanovic Foto:Promo

– Koristili smo novu tehnologiju pod nazivom „Digitalni drevni ljudi“ koja kombinuje niz različitih metoda za izradu naučno zasnovane osteobiografije drevnih ljudi. Metode obuhvataju najsavremenije protokole za proučavanje kostiju, a te podatke koristili smo da podržimo fizičku rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje. Usledio je transport rekonstruisanog lica do digitalnog biokinetičkog modela koji simulira njegovu gestikulaciju lica – kaže Stefanović.

Ova inovacija iz Srbije već je izazvala ogromnu pažnju svetskih medija i stručne javnosti, ističe Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme Srbija stvara, uz čiju podršku je realizovana ova inovacija.

Profesorka Sofija Stefanovic i Ana Ilic Foto:Promo

– Ovaj neverovatan spoj nauke i gejming industrije, koja posebno doživljava svoj procvat u Srbiji, imaće uticaja i odjeka i u brojnim drugim granama kreativnih industrija, pre svega u produkciji video sadržaja, ali i u obrazovanju, muzeologiji… To je upravo misija i cilj za koji se zalaže platforma Srbija stvara – razvoj i podrška multidisciplinarnost, saradnje u oblasti inovacija i kreativnih industrija, podrška talentima, ali i predstavljanje Srbije u svetu kao moderne i inovativne zemlje. Veoma sam zahvalna našim kreativnim ambasadorima koji su nas prepoznali kao pouzdanog partnera i koji ovim otkrićem Srbiju postavljaju među najinovativnije zemlje sveta – ističe Ilić.

Srbija je zahvaljući uspesima u kreativnim industrijama, nauci i brojnim inovacijama, već postala tema brojnih uticajnih svetskih medija. Tako su o projektu MetaHuman – oživljavanje čoveka iz praistorije, do sada već izveštavali – CNN, Euronews, Sky news, The Gulf News, China Media Group TV, British Herald, Time Out i mnogi drugi…

Bonus video: Revolucija koja je pojela svoj muzej

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar