Vladimir Perišić Foto: Promo

Na šestoj pres konferenciji 36. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala, uoči večerašnje dodele nagrada, predstavljeni su filmovi “Lost Country” Vladimira Perišića, “Da li ste videli ovu ženu” reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića, “Šejla” autora Velibora Čovića i studentski filmovi “Joža”, “Pas koji se upiškio od sreće” i “Miks”.

Film „Lost Country“ je nakon premijere u Kanu, i na Sarajevo film festivalu stigao u Herceg Novi, a reditelj Vladimir Perišić je zadovoljan kako reaguje festivalska publika, pa se nada da će film imati i dobar bioskopski život.

Radnja novog Perišićevog filma događa se u Srbiji 1996. tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, i prati petnaestogodišnjeg Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočavajući se sa time da je njegova voljena majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji. Tema odrastanja je često prisutna u kinematografiji, jer je neiscrpna.

Reditelj smatra da autori ne biraju teme kojima će se baviti u filmovima, već da one u njima sazrevaju, i da se desi taj trenutak kada se ona želi podeliti sa drugima.

– Što se mene tiče, moja potreba za stvaranjem je vezana upravo za 90-te. One su me obeležile i imam potrebu da uđem u pravljenje filma, koji je dug i mukotrpan proces. Motivi su vrlo intimni, i ne mogu ovako da odgovorim dobro kao film u trentuku kad se deli sa gledaocima.

Tinejdžerske godine svakako nisu lake i u normalnim vremenima suočavamo se sa autoritetima i bitnim ljudima i preispitujemo se. U ovom filmu je ta situacija mnogo kompleksija zbog burnog perioda u kojem odrasta glavni lik. Reditelj kaže da je proces traženja naturščika koji će ga igrati prilično dugo trajao.

– Dugo smo radili kasting, a onda je došla korona, kad je bilo nemoguće tražiti naturščika po školama. Na kasting je prošlo oko 2.000 dečaka, dok nisam sreo Jovana Ginića. Ovde se ne radi o interpretaciji lika, već neko treba da ga inkarnira. Natruščici ne čitaju scenario, nego kako su hronološki poređane scene, tim redom i snimamo, tako da proces prati i sazrevanje lika koji dobija svest o istorijskoj i političkoj situaciji u kojoj se nalazi – objasnio je Perišić.

Kristina Savić Foto: Promo

Poslednjoj pres konferenciji prisustvovala je Kristina Savić, kostimografkinja filma “Da li ste videli ovu ženu” reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića, koji se bavi pitanjem višestrukih identiteta jedne sredovečne žene i istražuje njene multiverzume gde igra različite likove i pokušava izaći iz svoje “tesne kože” i odupire se društvenim konvencijama koje joj nameću određene životne uloge.

Raditi sa dva reditelja je svakako bio izazov za sve, pa i za kostimografa, rekla je Kristina Savić.

– Oni imaju taj svoj jezik, polunemušti, otvaraju usta i komuniciraju međusobno, ali kako smo to snimali pet godina, nekako i vi krenete da komunicirate tim signalima i iz pogleda znate da li se to njima dopada ili ne. To što snimanje dugo traje ima i dobrih i loših strana. Loša strana je to što smo radili u trenutku kada smo završavali fakultete i tada malo brže napredujete, nego što to radite u kasnijem dobu. I kada vidite vaš rad od pre dve, tri godine bude vas malo sram, a sa druge strane, mi to nismo radili samo tih par dana godišnje, već smo praktično svih pet godina živeli zajedno, konstantno smo se čuli, viđali, razgovarali i taj dug period snimanja nam je obezbedio da svaka manja epizodna uloga toliko bude razrađena da mislim da je to jako doprinelo kvalitetu fila – zaključuje Savićeva.

Na pres konferenciji su govorili i autor filma “Šejla” Velibor Čović i producentkinja Ivona Čović Jaćimović, koji je prikazan van konkurencije. Govori o Šejli Bakiji, tragično stradaloj devojci, koja je postala sinonim građanskog otpora prema nasilju nad ženama.

Velibor Čović Foto: Promo

Predstavljeni su i filmovi iz studentski selekcije “Joža” Jana Krevatina, “Pas koji se upiškio od sreće “ Ilije Zekovića, i “Miks” Dušana Vojinovića.

Večeras će se znati pobednici 36. izdanja 36. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala.

Bonus video: Čuvari formule u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar