Katarina Krstić i Andrijana Zukić Foto: United Media

Od osme godine sam u svetu filma i pozorišta i oduvek sam znala da je na nekoj takvoj poziciji moja buduća profesija, iako nemam u porodici nikoga iz filmskog sveta, kaže za “Novu” mlada producentkinja Andrijana Zukić (29).

Ona je sa scenaristkinjom Katarinom Krstić za projekat “Dert” osvojila glavnu nagradu u sklopu partnerskog projekta Pulskog filmskog festivala i United Media na prestižnoj međunarodnoj radionici razvoja scenarija televizijskih serija – “Make the scene!“.

Andrijana Zukić, Katarina Krstić Foto:privatna arhiva

Ovu odluku je doneo žiri u čijem sastavu su bili Nataša Buljan, Goran Bogdan i Miroslav Mogorović, a autorkama projekta “Dert“ dodeljena je nagrada od 10.000 evra, kao i prilika za dalji razvoj projekta sa kompanijom United Media.

– Ova nagrada pre svega znači da je naš projekat prepoznat, da je dobio svoje mesto i da je sve što smo do sada uradili bilo vredno svih neprospavanih noći. Naredni korak je svakako, dalji rad na scenariju i razvoj serije “Dert” koja ima 10 epizoda, od kojih imamo napisane tri i sinopsise za preostalih sedam. Što se kastinga tiče, imamo ideju koga bismo želeli da vidimo u glavnim ulogama, ali u ovom momentu ne bismo otkrivali – objašnjava Andrijana.

Diplomu Filmske i televizijske produkcije stekla je na Akademiji umetnosti u rodnom Beogradu. Prvi projekat na poziciji izvršnog producenta, Andrijana je radila na seriji “Poseta” u produkciji Mir Media.

– Nakon diplomiranja, radila sam na filmu “Nebesa” Srđana Dragojevića, gde sam upoznala producentkinju Biljanu Prvanović, koja je postala moj mentor i sa kojom sam nastavila saradnju na seriji “Kljun”. Njena uloga i podrška na projektu “Dert” mi je od velikog značaja na raznim nivoima – priča naša sagovornica, koja je trenutno na master studijima na Fakultetu dramskih umetnosti.

Biljana Prvanović, Andrijana Zukić Foto:privatna arhiva

“Dert” je, kako je najavljeno, moderna drama o Romima, raspadu porodice, vaskrsenju ljubavi kroz muziku i slobodu. Nakon izlaska iz zatvora, otac Ahmed pokušava da povrati poverenje svoje žene i dece kroz romsku tradiciju i muziku, podstičući ih da prihvate svoj identitet i ostvare zajednički san. Izgradnjom prve tradicionalne romske kafane, šalje poruku iskrenih emocija svojoj porodici koja ruši predrasude, mržnju i nasilje. Istovremeno šireći ideje o lepoti života, slobode i iskrene ljubavi.

– Smatram da projekat ne samo da ima potencijal, nego da u moru trenutnog sadržaja, predstavlja nešto što nam je svima veoma neophodno. Volim da istaknem da je element nasilja, korišćenje oružja i sličnih elemenata koje smo navikli da gledamo, u našem projektu tretiran na specifičan način. Namernim izbegavanje istih, želimo da pokažemo da i bez toga možemo da napravimo veoma atraktivan sadržaj koji će publika voleti. “Dert” je projekat koji spaja i svoje glavne junake ali i porodice ispred ekrana i pruža jedinstveno iskustvo ujedinjenja.

Sa Katarinom Krstić se, kako kaže, upoznala pre dve godine na seriji “Pasjača”, gde su radile u sektoru režije.

– Nakon nekoliko meseci saradnje, ispričala mi je svoju ideju za seriju “Dert” i pozvala da se priključim njenom timu sa kolegom Lukom Karađuleskim. Tokom razvoja scenarija ceo naš tim je bio uključen u proces pisanja i kao producentu taj rad mi je bio izuzetno značajan, ali je i moj doprinos bio bitan celom kreativnom i scenarističkom timu.

Andrijana dodaje da je Međunarodna radionica razvoja scenarija televizijskih serija – “Make the scene!“ koja je održana nedavno u Puli, bila od velikog značaja za mlade umetnike.

– Proširile smo vidike, upoznale nove kolege i zajedničkim snagama razvijali smo projekte. Iz pozicije producenta, ova scenaristička radionica donosi novi pogled na projekat i pomaže u sticanju boljeg uvida u značajne tačke razvoja priče i njenog smera. Imali smo dve online radionice, a nakon toga smo imali i dve uživo na kojima smo razgovarali o napretku projekta u odnosu na prethodna viđanja i svim novim elementima koje smo u međuvremenu implementirali. Radionice su bile izuzetno interaktivne, prepune značajnih saveta zajedničkog mentora Nicosa Panayotopoulosa. Rad sa njim je možda bio i jedna od najkorisnijih saradnji sa kojom smo se u dosadašnjoj edukaciji susrele.

Biljana Prvanović, Katarina Krstić, Andrijana Zukić, Meti Kamberi Foto:privatna arhiva

I dok čekamo seriju “Dert”, naša perpektivna producentkinja Andrijana Zukić svoj talenat brusi sa kolegom Urošem Tomićem na filmu i TV seriji “Biće novih leta”, u režiji Gvozdena Đurića.

Bonus video: Radoslav Zelenović: Kako je filmski festival na Paliću opstao 30 godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar