Denis Muric Zlatni decko
Denis Murić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Svako preispitivanje da li ono što radim dovoljno dobro često stvara pritisak, tako da ovakva nagrada dođe kao osveženje i potvrda da sam bio na pravom putu. Da je bilo dovoljno dobro, čak i više od toga, kaže za Nova.rs Denis Murić, ovogodišnji dobitnik Gran-pri Naisa na 57. Filmskim susretima u Nišu.

Priznanje je osvojio za glavnu ulogu u ostavarenju „Zlatni dečko“ reditelja Ognjena Jankovića, a publici se obratio video porukom jer je bio sprečan da je lično primi. I za medije je, sve do sada, bio neuhvatljiv. Ne zato što ne želi da priča, nego jer je „u poslu od jutra do sutra“.

– Moj plan je bio da dođem u Niš na projekciju filma, ali se taj put izjalovio zbog kvara na autu. Ognjen (reditelj prim.aut.) mi je potom javio da sam dobio nagradu i da moram da doputujem. Nije mi rekao o kom priznanju se radi, ali mene je već tad udario neki adrenalin, i potajno sam se nadao da je reč o nagradi Car Konstantin. U tri sata ujutru, saznao sam da sam dobio, ni manje ni više, nego Gran pri Naisa. Svašta mi se vrtelo u glavi, razna osećanja su me uhvatila, od sreće i zahvalnosti do nekog straha i pritiska da to moram i u daljem radu opravdam. Prevladale su pozitivne emocije, naročito kada sam podelio vest sa bliskim ljudima.

Nažalost, dodaje, kada je bila svečana dodela nagrada nije mogao da dođe jer je snimao seriju „Bunar“ Maše Nešković i Igora Đorđevića.

Denis Muric Zlatni decko
Denis Murić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Kad sam video ko su bili članovi žirija koji su doneli ovakvu odluku, shvatio sam da ovo nije bilo kakva nagrada i da iza nje stoji duga istorija. Stvarno sam polaskan što sam postao deo te tradicije – priča Murkić, i dodaje da je ranije bio na Filmskim susretima u Nišu i da mu je uvek bilo prelepo.

– Pre nekoliko godina Miloš Vlalukin je Džonija Sovilja i mene upoznao sa Darkom Rundekom.

A kako su reagovali njegovi bližnji i kolege, Denis s neskrivenom srećom kaže:

– Kod kuće su svi bili presrećni, ali nisam ih još uvek video, tako da jedva čekam da odem kod njih da im odnesem nagradu i da proslavimo. Čestitke od kolega ne mogu ni da nabrojim, stvarno mi je danima pristizalo mnogo poruka podrške, ali moram priznati poruka od Slavka Štimca, ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Pavle Vuisić“ za životno delo, posebno mi je draga.

Obojica su glumačke karijere počeli kao deca. Štimac u legendarnom filmu „Vuk samotnjak“ , a Murić u „Enklavi“ a njegov talenat ovekovečen je u ostvarenju „Ničije dete“ u režiji Vuka Ršumovića koji je bio koscenarista za ostvarenje „Zlatni dečko“ uz Aleksu Ršumovića i reditelja Ognjena Jankovića.

– Vuk je zaista verovao u mene, pa se i dalje trudim da opravdam njegovo poverenje. Mislim da je ključ svake uspešne saradnje razumevanje, kako međusobno, tako i sadržaja na kom radimo. Na svu sreću, mi smo takvo polazište rano ostvarili, pa dalje možemo samo da nadograđujemo dobar odnos koji imamo – priča Murić o saradnji sa Ršumovićem.

Ostvarenje „Zlatni dečko“ koji mu je doneo Gran-pri Naisa je filmska priča o Denisu Markoviću, mladom, vanserijski talentovanom fudbaleru problematičnog temperamenta, koji zbog svog dara postaje meta različitih interesa. A Denisa Murića smo pitali kako se on čuva da ga slava ne ponese.

– Ovo je uloga za koju sam mislio da me je čekala da sazrim, i životno i glumački, i želeo sam da je osvojim sa svih strana. Mislim da treba da prođe još vremena da bih stvarno sa distance posmatrao „Zlatnog dečka“, ali sam i sa ove tačke gledišta presrećan i zahvalan što mi se taj film desio. Iz tog razloga, mislim da me slava nije ponela, kao ni ova nagrada, iako sam presrećan. Kada se okružiš pravim ljudima nije teško sačuvati se. Porodica i prijatelji su mi najveći oslonac, koji me drže prisebnim.

Talentovan, lep, nesporedan, inteligentan, duhovit, ne čudi što je miljenik starijih kolega, koji mu opraštaju mladalačke nestašluke. A na pitanje šta novo možemo da očekujemo od njega, odgovara:

– Ono što je preda mnom su filmovi, serije, pozorišne predstave, i platiti kiriju. Drugim rečima, ništa novo.

Denis Murić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Denisova životna priča je kao holivudski san. Rođen je u Zvečanu a lovci na talente su ga otkrili nakon jednog fudbalskog treninga i tako je kao klinac dobio prvu ulogu. Iako nikada nije ni pomislio da će se profesionalno baviti glumom, to se dogodilo. Otkriva nam o čemu danas mašta.

– Iskreno, najviše bih voleo da kao društvo možemo da planiramo život dugoročno, a ne od danas do sutra. Zato, nemam običaj da planiram ništa na duže staze, jer živimo baš u takvom vremenu, kada se brzo izjalovi bilo kakav plan, tako da se trudim da živim sada i ovde – priča Murić, koji završava studije glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Bonus video: Veče sa Ivanom Ivanovićem – Ekipa filma „Zlatni dečko“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar