Dejan Lutkić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podele su veće nego ikada. Ne bi trebalo da postoje nikakve granice, samim tim ni nametnute skrupule. Kao ljudski rod pretvorili smo se u nešto što nema veze sa nama, što ne bi smelo da ima veze sa nama, kaže u razgovoru za Nova.rs Dejan Lutkić.

Lutkić će igrati u novoj podeli čuvene predstave „Bokeški D mol“ čija će premijera biti 12. decembra u Pozorištu „Vuk“, a priliku da porazgovaramo imali smo danas na konferenciji za novinare gde je istakao da mu je čast da glumi u komadu koji je važan ne samo za glumce, već i za Beograd i njegovu publiku.

Priča Stevana Koprivice bavi se ljubavlju jedne hrabre devojke i oficira neprijateljske vojske, a sve se oslanja na legendu iz čudesnog Bokokotorskog zaliva.

Bokeški D mol Foto: Pozorište Boško Buha/Promo

– Mislim da su nam ljubav i emocije preko potrebne, a ovaj komad se time i bavi. Živimo u jednom suludom, brzom vremenu koje je izgubilo prave vrednosti i mislim da su ovakve predstave i događaji važni jer je to naš zadatak – da barem pokušamo da ljude inspirišemo i podsetimo na zaboravljeno. Otuđili smo se, ne slušamo, ne mislimo i ne brinemo jedni o drugima. Samo gledamo u svoj džep i da li ćemo da zaradimo neki novac – kaže Lutkić.

Dodaje da je „osećaj koji trebe da imamo jedni prema drugima potpuno iskorenjen. Zaboravljen“.

Dejan Lutkić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– To je ono što mene lično jako boli i potresa. Zato mi je puno srce što smo radili ovu predstavu jer ona priča baš o tim stvarima.

Na pitanje kako lično pronalazi svoju oazu u ovim vremenima kaže da ne postoji recept za to, ali da mu je najvažnije da izdvoji vreme za svoju porodicu i prijatelje.

– Trudim se i zahvalan sam Bogu što mogu da se koncentrišem na svoje bližnje. Želim da im posvetim dovoljno vremena i tu mislim na dovoljno kvalitetnog vremena. Moramo da se čuvamo međusobno i da radimo jedni na drugima. To da li će neko obući ovu jaknu, one cipele, poneti onu torbu – nije važno, dragoceno je ono što nosite u duši. To je najvažnije. Kakva vam je duša i kako vam srce kuca.

Bokeški D mol Foto: Pozorište Boško Buha/Promo

Komad u osnovi ima dramsku situaciju „voleti neprijatelja“, te pitamo i koliko su danas, 21 godinu nakon što je odigrana premijera „Bokeškog D mola“, društvene, verske i političke podele među ljudima još prisutnije.

– Što se tiče političkih podela, tu ne volim da komentarišem jer ne znam ništa, uvek sam se trudio da se ne bavim time. Što se tiče društvenih,  to je sada neka vrsta emancipacije na jednom vrlo, što se mene tiče nažalost, veoma zavidnom nivou. Zašto to kažem – zato što u suštini ne postoje nikakve granice, samim tim ni nametnute skrupule. Međutim, kao ljudski rod smo se pretvorili u nešto što nema veze sa nama, što ne bi smelo da ima veze sa nama. Nema više sramote, ljudi su se odvojili od ljudskosti. Najmudrija stvar koju možemo da uradimo je to da krenemo od sebe i svoje porodice – ističe glumac.

Dejan Lutkić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Lutkića je publika imala prilike da u poslednje vreme gleda u „Švindlerima“, „Beležnici profesora Miškovića“ i drugim televizijskim projektima, a kako nam je otkrio, trenutno snima seriju „Zbornica“ po scenariju Vladimira Đurđevića i u režiji Đorđa Stanimirovića.

– To je priča o nastavnicima u školi, iza kulisa. Ko su i kakvi su oni u trenucima kad nisu pred decom na času, kada su sami sa sobom. Gledaćemo njihove probleme i ono sa čime se suočavaju, kao i njihovo ophođenje prema učenicima… Vrlo zanimljiva i pitka priča u formi komičnog sitkoma. Uz mene su tu i sjajni Nebojša Ilić, Zoran Cvijanović, Gorica Popović…

Bonus video: Srđan Timarov – Nikad neću zaboraviti reči Radeta Markovića iz studentskih dana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare