Bokeški D mol Foto: Pozorište Boško Buha/Promo

"Vrlo namerno i vrlo za inat vremenu 'režanja i prežanja' koje živimo, 'Bokeški D mol' pripoveda onako kako se pevaju molske primorske pesme pretočene u melodramu od koje sve nekako bežimo, a u stvari, neprestano joj se vraćamo", napisao je Stevan Koprivica o svom, sada već kultnom komadu napisanom 2000. godine, a koji će ponovo doživeti svoju premijeru 12. decembra u Pozorištu "Vuk Karadžić".

Nakon 21 godinu, predstavu ponovo režira Milan Karadžić koji se na današnjoj konferenciji za medije prisetio divnog ansambla CZK Tivat u kojem je bila velika Milena Dravić, a pored nje, publika je prvi put videla i zavolela Jelenu Đokić i Andriju Miloševića, tada mlade glumce.

– Tekst Stevana Koprivice je sjajan i uvek aktuelan. Želeo sam da tu divnu predstavu, koju je publika obožavala, ponovo režiram, ovoga puta za Pozorište „Boško Buha“. Uživao sam režirajući i srećan sam što su i glumci podjednako uživali stvarajući priču, vežbajući taj predivni jezik, lep i pevljiv bokeški dijalekat. Prošlo je više do 20 godina, ali ništa se tu nije mnogo promenilo. Radio sam po osećaju. Stariji sam i iskusniji i imam još veću potrebu za ljubavlju u ovom teškom vremenu – kazao je Karadžić.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Komad “Bokeški D mol” bavi se ljubavlju jedne hrabre devojke i oficira neprijateljske vojske, a sve se oslanja na legendu iz čudesnog Bokokotorskog zaliva.

Glumica Andrijana Oliverić rekla je da joj je posebna čast da bude deo ove predstave jer je kao mala gledala prvu podelu.

– Sećam se kada sam prvi put videla Jelenu Đokić, želela sam da budem ona, a u Andriju Miloševića smo se sve devojke zaljubile – šaljivo se prisetila glumica i dodala da je njen lik majka koja s tugom i strahom prihvata da je došlo vreme da njeno dete ode iz njenog zagrljaja.

Ulogu oca tumači Dejan Lutkić koji je istakao da mu je „puno srce što će pred publiku izaći sa ovim komadom“.

– Ova priča je važna, ne samo za nas glumce i pozorište, već i za Beograd i ovaj narod. Publika će imati priliku da uživa u pravom pozorišnom događaju. Takvih emocija i osećaja nam i te kako fali. Prošla je 21 godina od premijernog izvođenja prve podele, mi imamo veliku odgovornost jer ju je publika volela, ali smo se trudili da ovo ne bude reciklaža, nego na naš način sa punom divnih mladih kolega – kazao je Lutkić.

Dejan Lutkić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Glavne uloge tumeče mladi glumci Ana Pavićević, Luka Grbić i Marko Pavlović koji su zahvalni Pozorištu Boško Buha što ih angažuje, a ovaj komad ocenili su kao „priču o ljubavi, pravoj, čistoj ljubavi, koja je naophodna u ovom vremenu kao pokretač za lepe stvari.“

U ansamblu su i Branislav Platiša, Nemanja Oliverić, Miloš Vlalukin, Lenka Petrović, Jana Bjelica i Filip Stankovski.

Bokeški D mol Foto: Pozorište Boško Buha/Promo

– „Bokeški D mol“ je ljubavna elegija koja u osnovi ima dramsku situaciju „voleti neprijatelja“, kako bi to rekao Karlo Goci u njegovom teorijskom ogledu „36 dramskih situacija“. Ima u njemu i nešto istorije, ali istorija je manje važna jer istoriji, svedoci smo, nije baš verovati. Ima smeha i suza, jedno bez drugog ne ide. Ima mora. Ali, najvažnije je što je ovaj komad pun ljubavi – napisao je pisac Stevan Koprivica.

Bokeški D mol Foto: Pozorište Boško Buha/Promo

Direktor Boško Buha Igor Bojović kazao je na današnjoj konferenciji da za sada ne zna kada će tačno početi radovi na rekonstrukciji pozorišta ali da će biti uskoro I da ono što zna je da će se Gradski sekreterijat iseliti iz zgrade na Trgu Republike.

Bonus video: Anja Pavićević i Luka Grbić – „Bokeški D-mol“ u novom ruhu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar