Milena Marković dobitnica NIN-ove nagrade Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Deca“ Milene Marković, ovogodišnji laureat NIN-ove nagrade za roman godine, uskoro će biti postavljena na scenu Narodnog pozorišta u Beogradu kao kamerna opera, rekao je za Nova.rs v.d. upravnik Svetislav Bule Goncić.

To će biti, dodao je, autorski projekat kompozitorke Irene Popović Dragović, gde će učestovati i glumci i igrači.

– Ona će ovaj roman- poemu postaviti na scenu i to će biti prvi put da će neko delo Milene Marković publika gledati kao kamernu operu a ne kao dramu. To je stvarno veliki događaj – smatra Goncić, koji je danas na konferenciji za medije povodom premijere predstave „Iranska konferencija“ Ivana Viripajeva u režiji Ivane Vujić rekao da nacionalni teatar nastavlja repertoarsku politiku značajnih velikih dela svetske i domaće klasične literature, kao autora koji su obeležili novije vreme.

Irena Popović Dragović Foto: Svetlana Volić

U to ime, već 12. marta se očekuje premijera „Godine vrana“ Siniše Kovačevića koji je i reditelj predstave. Biće to još jedno epholano delo ovog autora nakon „Velike drame“ koja je nedavno obeležila dve decenije na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

– Započinjemo rad na velikom svetskom klasiku, Tolstojevom „Ratu i miru“ u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Kao i na čuvenom domaćem romanu „Očevi i oci“ Slobodana Selenića u režiji Veljka Mićunovića – priča Bule Goncić.

Takođe, u planu je i komad „Gospođa Ajnštajn“ Snežane Gnjidić koji je premijeru imao u Vašingtonu uoči pandemije koronavirusa.

– Predstava se zasniva na ličnoj prepisci Alberta i Mileve Ajnštajn, kao i na drugoj korespodenciji nje i njene prijateljice iz studentskih dana Helene Savić. U pregovorima smo sa Karin Roznicek koja je režirala ovu predstavu u Americi da je postavi na sceni u Beogradu – otkrio nam je upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu i za kraj nagovestio:

– Do kraja godine nas sigurno čeka „Ledi Magbet“ u režiji Jagoša Markovića.

Bonus video: Aja Jung – najava Festivala igre 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar