Foto: Vinsent Everharts Studia Wurm

Izložba "Jedan minut zauvek" Ervina Vurma, jednog od najpoznatijih savremenih umetnika, biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 7. aprila, saopšteno je iz ove institucije.

Predstojeća postavka u MSUB biće prva samostalna izložba istaknutog austrijskog umetnika u Srbiji ali i na Balkanu.

Izložba „Jedan minut zauvek“, čiji su kustosi Marijana Kolarić i Žerom Sans, biće predstavljena na svih pet nivoa muzeja, s ciljem da prikaže kompleksan stvaralački opus umetnika.

Pred posetiocima će se naći njegovi radovi od 90-tih godina prošlog veka do danas.

Osim Vurmovih čuvenih jednominutnih skulptura (One Minute Sculptures), po kojima je postavka ponela ime, pred publikom će biti i drugi nadaleko poznati radovi autora kao što su „Uzana kuća“ (Narrow House), „Debeli automobil“ (Fat Car), „Debela kuća“ (Fat House), apstraktne i performativne skulpture ali i svi oni prateći mediji u kojima umetnik kontinuirano radi, kao što su fotografije, video-radovi, performansi, crteži i slike…

Foto: Studia Wurm

Specijalno za prvu izložbu u Beogradu Vurm je izveo novu seriju svojih performativnih skulptura u glini, prema modelima najznačajnijih građevina koje pripadaju jugoslovenskom modernističkom nasleđu Beograda.

Ervin Vurm, rođen 1954, koji živi i radi u Limbergu, jedan je od najistaknutijih umetnika savremene svetske umetničke scene. Međunarodno priznanje stekao je jedinstvenim pristupom skulpturalnoj praksi kroz demistifikaciju i proširivanje tradicionalnog pojma skulpture i njenim ponovnim stvaranjem kroz performans, video, fotografiju i crtež.

Foto: Eva Wirdinger

Slavu je stekao u poslednjoj deceniji prošlog veka serijom jednominutnih skulptura kroz koje umetnik podvrgava sebe, izvođače i publiku paradoksalnim ili nekad apsurdnim situacijama koje u osnovi preispituju naše uobičajeno ponašanje, stečene navike i dotiču egzistencijalna pitanja. Vurmova jednostavna uputstva i crteži pozivaju na učešće gde publika kroz igru, ples i pokret postaje i sama jednominutna skulptura.

Izložba će trajati do 9. avgusta.

Bonus video: Pikaso, genije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar