Foto:Promo/Adligat

Ambasador kraljevine Maroko u Srbiji Mohamed Amin Belhaž poklonio je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat ručno rađeni tradicionalni marokanski žičani muzički instrument ud, šešir slavnog marokanskog pisca Tahar ben Želuna, dobitnika Gonkurove nagrade i nosioca Ordena Legije časti sa potpisanim knjigama, i 84 publikacije značajnih marokanskih pisaca iz oblasti istorije, kulture, religije, sociologije, saopštili su iz ove ustanove.

Ove godine se obeležava 65 godina diplomatskih odnosa Srbije i Maroka, a ministri inostranih poslova proglasili su je godinom Maroka u Srbiji i godinom Srbije u Maroku, pa su i ove aktivnosti na unapređenju ovog značajnog međudržavnog projekta.

Foto: Promo/Adligat

Ekponati će da se čuvaju u marokanskom kutku, gde se već nalazi značajna zbirka knjiga, filatelije i numizmatike iz ove zemlje. Zajednički cilj Udruženja Adligat i ambasade Maroka je, kako se navodi, da ovu zbirku pretvori u svojevrstan info-centar o ovoj zemlji, pre svega sa kvalitetnom literaturom obogaćenom reprezentativnim predmetima marokanske kulture.

Mohamed Amin Belhaž istakao je značaj unapređenja diplomatskih i prijateljskih veza dve zemlje, ali i izjavio spremnost da Ambasada unapredi i prikaže javnosti važne zbirke koje se nalaze u Adligatu, a koje se odnose na Maroko.

,,Siguran sam da je saradnja ambasade i Udruženja Adligat samo početak, koji će zbližiti naše zemlje, i pružiti priliku srpskom stanovništvu da se upozna sa marokanskom umetnošću i kulturom, kao i mogućnostima koje naše zemlje poseduju“, istakao je povodom ovog događaja Njegova ekselencija Mohamed Amin Belhaž.

Foto: Promo/Adligat

Gospođa Aneta Đermanović, karijerni diplomata u penziji i načelnik Odeljenja za međunarodne odnose Udruženja Adligat, naglasila je dugotrajne prijateljske odnose između naših zemalja i značaj ove zbirke koja će mnogobrojnim posetiocima svedočiti o prijateljstvu i vezama Srbije i Maroka.

„Кultura je osnova, najbolji temelj na kojem se grade sve druge aktivnosti i veze – ekonomske, političke. Jer, kada dođu teška vremena, sve drugo može da popusti, ali ono što je izgrađeno na polju kulture, to jedino trajno i zauvek ostaje. Zato je kulturna diplomatija najbolji način unapređenja međunarodnih odnosa i učvršćivanja starih prijateljstava“, izjavio je Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

Bonus video: Glumice čitaju odlomke iz knjige „Deca“ Milene Marković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar