Goran Paskaljević, Darko Bajić, Foto:EPA/NACHO GALLEGO/Nemanja Jovanović

Bio mi je prijatelj i želeo sam da mu posvetim projekciju svog filma i aplauz koji je usledio. Umesto minuta ćutanja dobio je aplauz koji je dugo trajao. Gledaoci su pokazali da žele da mu zahvale na svim filmovima koje je napravio, rekao je danas o Goranu Paskaljeviću reditelj i umetnički direktor Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) Darko Bajić.

Nakon što je u okviru sinoćne ceremonije svečanog otvaranja Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) saopšteno da je Goran Paskaljević ovogodišnji dobitnik nagrade „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, stigla je vest o njegovoj smrti.

Umetnički direktor festivala Darko Bajić je dugi aplauz publike nakon projekcije svog filma „Ime naroda“ poklonio upravo Paskaljeviću.

– Tužna vest. Posle projekcije izašao sam i rekao publici da smo, dok su oni gledali film, dobili vest da je ovogodišnji laureat nagrade „Živojin Žika Pavlović“ nestao, kao na filmu. To je velika tragedija i za srpsku, evropsku, ali i za svetsku kulturu. To je tragedija i za nas koji smo ga poznavali i izuzetno poštovali. Bio mi je prijatelj i želeo sam da mu posvetim tu projekciju. Umesto minuta ćutanja dobio je aplauz koji je dugo trajao, koji je pokazao da gledaoci žele da mu zahvale na svim filmovima koje je napravio za nas, a kojih se svi rado sećamo – rekao je Bajić na današnjoj konferenciji za novinare LIFFE-a.

Bajić je ispričao da je bio u kontaktu sa Paskaljevićem, koji je juče preminuo u Parizu.

– Ja sam tog jutra dobio poruku od njegove supruge da mu je izvršena operacija i da mu je sada bolje. Mi smo preneli publici da mu je izuzetno krivo što nije prisutan. Trebalo je da napravi video snimak i direktno zahvali leskovačkoj publici. On je više puta dolazio u Leskovac i govorio da su mu i festival i ljudi ovde izuzetno dragi. Nažalost stigla je ta vest – rekao je Bajić.

Paskaljević je ranije u intervjuu portalu Nova.rs rekao da zbog obaveza u Parizu neće biti u mogućnosti da primi nagradu „Živojin Žika Pavlović“ na otvaranju festivala, ali da planira da snimi i pošalje video i zahvali na priznanju.

– Živojin Pavlović nije bio samo moj prijatelj, već i moj uzor. Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime – kazao je Paskaljević kada je dobio vest o nagradi.

– Svi izuzetno poštuju delo Živojina Pavlovića i ta nagrada je za sve značajna. Drago mi je da je tu nagradu dobio Goran Paskaljević – istakao je Darko Bajić.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar