Čiji su ćevapi bolji: Oskarovac Danis Tanović radi novi film

Kultura 03. maj. 202115:49
Podeli:
Danis Tanović, Branko Đurić Đura, Branko Djurić Djura
Reditelj Danis Tanović i glavni glumac Branko Đurić Đuro. Foto: EPA/JAVIER ETXEZARRETA/E-Stock/Miloš Rafailović

Bosansko-hercegovački reditelj Danis Tanović počeo je pre nekoliko dana u Sarajevu snimanje novog filma "Deset u pola", u okviru projekta "Sarajevo grad filma za globalne ekrane".

Radnja filma odvija se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pogođenom pandemijom, i prati sudbinu dvojice prijatelja – sarajevskih ćevabdžija, koji se sukobljavaju oko kvaliteta ćevapa u njihovim radnjama. Ali, sukob oko ćevapa u pozadini zapravo ima preispitivanje životnih odluka i prihvatanju neminovnih promena.

– Sve se u Sarajevu može se ismijavati i biti tema viceva, osim jedne stvari – kazao je Tanović na pitanje „Gde su najbolji ćevapi u Sarajevu“, prenosi avaz.ba.

Tanović u ovom filmu ponovo sarađuje sa glumcima Brankom Ðurićem Ðurom i Izudinom Bajrovićem, posle filmova „Ničija zemlja“, koji je osvojio Oskara za najbolji strani film 2002, odnosno nakon ostvarenja „Smrt u Sarajevu“ iz 2016. godine, po scenariju „Hotel Evropa“ Bernarda Enrija-Levija, za koji je ovenčan Srebrnim medvedom na Berlinalu.

Danis Tanović
Danis Tanović Foto: EPA/JP GANDUL

Osim Đurića i Bajrovića, u glavnim ulogama su i mladi glumci sa Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu – Kerim Čutuna i Helena Vuković.

Tanović, osim režije sa Nikolom Kuprešaninom potpisuje i scenario, a u autorskoj ekipi filma „Deset u pola“ su direktor fotografije Damir Šagolj, kostimograf Ina Arnautalić, scenograf Sanda Popovac…

Film se realizuje u okviru zajedničkog projekta „Sarajevo grad filma za globalne ekrane“, koji je fokusiran na reditelje iz Jugoistočne Evrope, čiji su filmovi prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu.

Tanovićevo novo ostvarenje treće je u okviru tog projekta, nakon filmova „Dobar dan za posao“ (2018) u režiji Martina Turka i prošlogodišnjeg „Koncentriši se, baba“, koji je potpisao Pjer Žalica.

Komentari

Vaš komentar