Ekipa film Tereza 37 Danilo Serbedzija
Danilo Šerbedžija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Igrani film "Tereza37" Danila Šerbedžije izabran je za hrvatskog kandidata za američku filmsku nagradu Oskar u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

Šerbedžijin film izabralo je Hrvatsko društvo filmskih delatnika, između sedam ostvarenja, s većinom glasova u drugom krugu, rekao je na konferenciji za novinare Goran Ribarić, predsednik 15-člane komisije koja je odlučivala o hrvatskom kandidatu.

U konkurenciji su bili još filmovi „A bili smo vam dobri“ Branka Šmita, dugometražni dokumentarac „Ljubav oko sveta“ Anđele i Davora Rostuhara, „Murina“ Antonete Alamat Kusijanović, „Zbornica“ Sonje Tarokić, „Zora“ Dalibora Matanića i „Plavi cvijet“ Zrinka Ogreste.

Danilo Šerbedžija je rekao da Društvo i komisija nisu imali lak zadatak jer je reč o festivalski uspešnim i jakim filmovima. On je dodao i da se nadao, ali ga je kandidatura i iznenadila.

To mu je već treći put da učestvuje u kandidaturi za Oskara, prethodno je Hrvatsku zastupao s filmom „72 sata“ te Makedoniju s „Oslobođenjem Skopja“, čiju režiju kopotpisuje njegov otac, glumac Rade Šerbedžija.

S obzirom na prethodna iskustva rekao je da su šanse za domaći film male s obzirom na budžete koji se dobijaju za lobiranje, jer čak i nezavisni filmovi jačih kinematografija dobijaju velika sredstva za tu namenu.

Šerbedžija je rekao da je zahvalan HAVC-u na podršci i dodaje da to jeste puno za njih, ali nije i u svetskim razmerama. Kao primer je naveo da je, kada je makedonski film „Prije kiše“ bio u užem krugu za Oskara, pobedio Nikita Mihalkov koji je za lobiranje dobio koliko i za snimanje.

„Govorimo o milionima koje na lobiranje troše jače kinematografije poput Nemačke, Poljske, Rusije, skandinavskih zemalja. Mi tu kaskamo, moramo se služiti inovativnim metodama. Imam sreće što je moj otac živeo tamo i ima poznanstva s nekim velikim holivudskim imenima“, napomenuo je.

Svoju priliku vidi u temi koja je zaista bitna i aktuelna u Holivudu, a to je rodna jednakost, nasilje nad ženama.

„Činjenica da živimo u 21. veku a da još uvek nismo jednaki meni poražavajuća s obzirom na to dokle je civilizacija otišla u drugim stvarima. Čak i u filmskoj industriji koja je kao uvek otvorena i napredna, muški je svet na prvom mestu“, ocenio je.

Film „Tereza37“ prati 37-godišnju ženu (glumi je Lana Barić, koja je napisala i scenario za film) koja ne može ostati trudna zbog čega oseća sve veći pritisak okoline. Stoga počinje da propituje svoj dotadašnji život, brak, odnose u porodici, što dovodi do niza neočekivanih događaja.

Bonus video:

Koncert Radeta Šerbedžije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar