Branko Vučićević Foto: Printscreen/YouTube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Istoričarka umetnosti, Danijela Purešević, ovogodišnja je dobitnica nagrade "Branko Vučićević" koja se uručuje na Sedmom festivalu meta filma u Beogradu, saopštili su organizatori.

Priznanje će joj biti dodeljeno na zatvaranju ovog festivala, večeras u Art bioskopu Kolarac, u 20.30. Tom prilikom biće prikazana „Art zona“ Danijele Purešević koja je posvećena kućnim filmovima Vukice Đilas.

Danijela Purešević, je istoričarka umetnosti, selektorka i umetnička direktorka više izložbenih manifestacija u Srbiji; autorka brojnih tekstova kataloga izložbi. Od 1990. godine likovna je kritičarka i urednica u Redakciji za kulturu TV Beograd (RTS) za koju je uradila više od 2000 priloga iz oblasti vizuelnih umetnosti.

Dobitnica je nagrade „Ranko Radović“ 2010. godine (zajedno sa arh Dankom Selinkićem) i nagrade „Lazar Trifunović“ 2015. godine za kritičko promišljanje savremene umetnosti.
Nagrada „Branko Vučićević“ posvećena je sećanju na izuzetnog autora, scenaristu, publicistu, prevodioca, filmskog kritičara i dizajnera, tvorca pojma „srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim opusom dao dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma.

U meta filmovima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima o procesu njihove pripreme i snimanja. U njima se koriste video materijali različitog porekla poput kućnih filmova, televizijskih snimaka i eksperimentalnih filmova. S druge strane, meta filmovi su česta pojava i u prestižnoj holivudskoj produkciji.

Bonus video: Kakav lav, strašan lav: Danilo Bećković snimio je film o svom krštenom kumu Dušku Radoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar