Sve u mom životu je neprestano istraživanje i uživam u tome. Čitav koncept ove knjige se zasniva na zadovoljstvu i na radosti. I inače sve što radim, radim iz radosti. Ne bih nikada pisala da ne uživam u tome, rekla je ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade Danica Vukićević.

– To što sam dobitnica ove nagrade u radu neće verovatno ništa promeniti, ali ovako u životu i percepciji sigurno hoće. Konačno će me ljudi znati, ali ne verujem da će me razumeti. Nadam se da hoće – kaže autorka romana „Unutrašnje more“, koji je dobio NIN-ovu nagradu za 2022. godinu.

Vukićevićeva je istakla da je njen roman, kao što su u žiriju lepo primetili, „radikalan i inovativan na jezičkom nivou“:

Danica Vukićević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Najrizičnije je bilo da verujem u to što pišem. Stvarno sam verovala. Nekada sam se pitala kako će ovo ispasti, ali nekako sam ipak do kraja verovala. Možda je i to doprinelo ovoj nagradi – moja vera u rizik – kazala je Vukićevićeva za Nova.rs.

Od čitalaca očekuje, kako je priznala, razumevanje i inteligenciju.

– Očekujem inteligentne i otvorene čitaoce. Nikada ih nisam potcenjivala. To što pišem nije naročito komunikativno, ali nikada nisam razmišljala da me niko neće razumeti. Imala sam poverenje u inteligenciju i empatiju svojih čitalaca – kazala je Danica Vukićević.

Nagrada ju je, dodaje, veoma iznenadila i oduševila:

– Kada su mi javili da sam dobila nagardu, bila sam toliko uzbuđena da sam sela u taksi, a inače se ne vozim taksijem ni na samrti, i taksista je sve vreme pričao o užasima u svetu oko nas, teškoj situaciji u kojoj je… Sedela sam iza, smeškala se i razmišljala kako nemamo svi istu percepciju u svakom trenutku. Način na koji gledamo stvari je važan. Ako na svet gledaš samo kao na užas, nema razlogada živimo. Svet jeste pakao, pa hajde svi da se poubijamo. Ali, verujem, nešto je i na nama. Moramo da doprinesemo da sve bude kako treba, da verujemo u radost – zaključila je dobitnica NIN-a i šaljivo dodala:

– Ovako inače govori Mis univerzuma: „Život je divan“. I delim stavove sa misicom – Živela radost!

Bonus video: Milena Marković, prošlogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar