Petru Krdu
Petru Krdu Foto: Printscreen/YouTube/Jonel Stojic

U petak, 16. decembra, Književna opština Vršac organizuje dvaneasti put manifestaciju „Dani Petru Krdua“ pod sloganom „Kao signal svestranosti“.

Tradicionalni kulturni događaj posvećen poznatom pesniku odžava se u godini kada KOV obeležava trostruki jubilej: pedeset godina od osnivanja, sto godina od rođenja Vaska Pope i sedamdeset godina od rođenja Petrua Krdua. Na manifestaciji koja će biti upriličena u Svečanoj sali Gradske kuće u Vršcu sa početkom u 12 časova, biće najpre emitovan kratki dokumentarni film o životu i stvaralaštvu Krdua, kao i o njegovom radu u KOV-u i pozorištu.

Posle prikazivanja dokumentarnog filma učesnici okruglog stola govoriće o poeziji Vaska Pope i Petrua Krdua, o Krduovoj prisutnosti na književnoj sceni Srbije i Rumunije posle njegovog odlaska, 30. aprila 2011, a prisutni autori KOV-a kazivaće svoje stihove iz objavljenih knjiga u KOV-u.

Glavni urednik, Mihajlo Pantić, i urednik biblioteke KOV, Ljubomir Koraćević, predstaviće ovogodišnja izdanja KOV-a, a urednik časopisa „Kovine“, Gabrijel Babuc govoriće o poslednjem broju koji je posvećen pedesetogodišnjici ove jedinstvene kulturne institucije čiji je rad, ove godine krunisan specijalnim priznanjem na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Kov

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Bonus video: Sajam knjiga, Vladika Grigorije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar