Danas patriota, sutra izdajnik: Putin i ruski oligarsi u fokusu nove predstave

Kultura 09. maj. 202219:41
Podeli:
Foto: Sputnik/Vladimir Astapkovich/Kremlin via REUTERS , Cat Morley / Avalon / Profimedia,EPA/ANDY RAIN, BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Moć, vlast, bogatstvo, intrige, patriotizam, izdaja, smrt, a naposletku i rat - sve su to teme kojima će se pozabaviti novi pozorišni komad "Patriote" koji će premijerno biti prikazan u julu u Londonu.

Kako izgleda svet ruskih oligarha i koliko se mraka krije iza moći će da se uveri i pozorišna publika, s obzirom da čuveni londonski teatar Almeida priprema predstavu po tekstu nagrađivanog scenariste i pisca Pitera Morgana. Scenarista, koji stoji iza popularne Netfliksove serije „Kruna“, napisao je novi dramski tekst koji je naslovio „Patriote“ (Patriots).

U ovom komadu, čija je premijera najavljena za jul, junaci su ruski predsednik Vladimir Putin, ali i pokojni ruski oligarsi i špijuni, poput Borisa Berezovskog ili Aleksandra Litvinjenka. Takođe, još jedan ruski milijarder koji odnedavno prolazi „golgotu“ – Roman Abramovič.

Tom Holander Foto : BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Popularni britanski glumac Tom Holander na sceni Almeide "oživeće" lik Borisa Berezovskog, ruskog oligarha koji je pronađen, navodno obešen, u zaključanom kupatilu doma u Berkširu 2013. godine. Komad, čija je radnja smeštena u Rusiju, ali i Englesku, donosi priču o Berezovskom, koji je delimično "odgovoran" za uspon Vladimira Putina. Kroz prizmu nekadašnjeg ruskog oligarha, u čijem je vlasništvu svojevremeno bila jedna od najgledanijih ruskih televizija, sve se preokrenulo kada je postao kritičar tog istog čoveka kojem je pomogao - Putina. Bio je prinuđen da pobegne u Englesku…

Jolanda Ketl Foto: RM Press / Alamy / Alamy / Profimedia

Ne samo da će publika u komadu videti priče o Berezovskom i Putinu, kojeg će na sceni dočarati Vil Kin, već i Marini Litvinjenko. Udovicu prijatelja Berezovskog, Aleksandra Litvinjenka, nekadašnjeg špijuna koji je tragično preminuo, igraće Jolanda Ketl.

A Litvinjenko je takođe pronađen mrtav 2006. godine u Londonu, i posle duge istrage utvrđeno je da je umro od trovanja.

Aleksandar Litvinenko Foto: Tony Larkin / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novi Morganov komad režira Rupert Guld, inače umetnički direktor Almeida teatra, koji je ocenio da će ovo biti sjajna uloga za Holandera:

- Berezovski je bio šarmantan, lukav, moćan… Ovo je rola kao stvorena za Toma!

Vil Kin koji je igrati Putina Foto: Cat Morley / Avalon / Profimedia

U komadu se pominje još jedan ruski oligarh koji je svoje bogatstvo nastavio da širi u Velikoj Britaniji - Roman Abramovič. Čovek koji je kupio fudbalski klub Čelsi, a čija je imovina zamrznuta zbog konflikta u Ukrajini, bio je prijatelj Berezovskog. Međutim, na kraju su 2012. godine završili u londonskoj sudnici. Berezovski je tada tvrdio da ga je prijatelj Abramovič, preko svoje naftne kompanije, prevario za pet milijardi dolara. Međutim, tužba je odbačena zbog nedostatka dokaza i neuverljivih svedoka. Berezovski je na kraju bio prinuđen da plati sudske troškove u iznosu od stotinu miliona funti.

Romana Abramoviča, koji je zbog sankcija nedavno bio prinuđen da proda fudbalski klub Čelsi, igraće Luk Talon.

Roman Ambramovič Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Komad "Patriote" biće prvi Morganov dramski tekst od 2013. godine kada je premijerno izvedena "Publika" (The Audience) u kojem je Helen Miren igrala kraljicu Elizabetu.

Predstava "Patriote" se opisuje kao "nepokolebljiva priča o ambiciji i opasnostima odanosti i ljubavi u cik zore nove Rusije u kojoj su današnje patriote već sutra izdajnici".

Ideja za čitav projekat potiče iz doba pre nego što su Rusi zapucali u Ukrajini. Zapravo, prve probe ovog komada počele su još u januaru, ali tada još uvek nisu bili sigurni, kako je priznao Rupert Guld za "Dedlajn", ima li mesta takvom jednom, pozorišnom projektu.

Precizirao je da su u Londonu svi dugo vremena bili svesni velikog "ruskog prisustva, uz medijske članke u kojima se pominjao Londongrad". Međutim, do skoro, dok nije buknuo rat, Rusija je, ipak, kako priznaje, bila neka vrsta "misteriozne države za Britance".

- Međutim, Rusi su držali mnogo naših institucija ovde u Londonu, pa bi bilo glupo to ne "prepoznati" na neki način - objasnio je reditelj, dodajući da će se komad baviti i "saučesništvom i slepilom Zapada i Velike Britanije":

- Međutim, kada se desila invazija na Ukrajinu u februaru ceo projekat poprimio je potpuno drugačije značenje.

Vest o premijeri komada "Patriote" stiže u doba kada se zbog sankcija Zapada ruši svet ruskih bogataša koji su svoje stecište svojevremeno pronašli u Velikoj Britaniji.

Predstava je, prema rečima Gulda, bazirana na stvarnim događajima, a u sličnom je "tonu" kao i Morganovi prethodni komadi "Frost/Nikson" i "Publika". A oba ta komada "produžila su svoj život" i van teatarskih dasaka. Predstava "Frost/Nikson" adaptirana je za filmsko platno, i to ostvarenje je 2008. godine režirao Ron Hauard, dok je "Publika" poslužila kao inspiracija za TV seriju "Kruna", koja se već četiri sezone emituje na Netfliksu. A nova sezona ove serije trebalo bi da počne da se emituje u drugoj polovini godine.

Upitan da li će i "Patriote" eventualno nastaviti život van teatarske scene, kao i prethodni Morganovi dramski tekstovi, Rupert Guld je istakao kako bi to bilo fantastično, dodavši:

- "Patriote" nisu komad o Ukrajini i ratu, već o okolnostima zahvaljujući kojima se Putin dočepao vlasti.

Bonus video: Putin na stadionu u Moskvi

Komentari

Vaš komentar