Damjan Kecojević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kada si roditelj, onda uvek imaš sebičan razlog da praviš predstave za svoju decu. A ja ih imam troje i čekam četvrto i tako je nastala „Snežna kraljica“. Nadam se da će imati dug život da je sva moja deca pogledaju – rekao je glumac Damjan Kecojević, koji je režirao ovaj komad u Malom pozorištu „Duško Radović“ čija je premijera bila proteklog vikenda.

Ova priča po motivima istoimene Andersenove bajke govori o neraskidivom prijateljstvu Gerde i Кaja, o odrastanju, o tome šta znači voleti, o tome kako svako od nas u sebi nosi snagu koja nam pomaže pred najtežim izazovima i o tome šta znači biti pravi prijatelj.

Foto: Jelena Janković/Promo

– Pošto sam dete samohrane majke, imam frojdovski princip da nešto mora da se ispoštuje. Moja žena je jaka ličnost, producent je, i majka je, i uspeva da hendluje sve obaveze oko dece. I zato ovu predstavu posvećujem svojoj majci, supruzi i ćerki Drini (7) – Kecojević, koji ima još dvojicu sinova Mateju (8) i Miluna (3,5) i sada čeka rođenje još jednog dečaka.

Diplomirao glumu na Akademiji umetnosti „Braća Кarić“ u klasi profesora Petra Banićevića, gde je nastavio da radi kao predavač scenskog pokreta. Pohađao je kurs savremenog plesa kod Martina Sonderkampa (Aleksandar tehnika i improvizacija) i Džoa Altera (Cuningam
tehnika) a potom se usavršavao u КIM teatru u Berlinu kod profesora Eliasa Koena. Stalni je član ansambla Malog pozorišta „Duško Radović“ i dobitnik brojnih nagrada. Publika ga pamti po ulozi Igora u predstavi „Hadersfild“ (JDP) koju je igrao i u filmskom ostvarenju.

Foto: Jelena Janković/Promo

Ipak, u svetu teatra, Damjan je više angažovan za scenski pokret nego kao glumac.

– Kad nekom reditelju uradim scenski pokret za predstavu, onda me opet zove za to a ne da glumim. I to je tako. Za glumu me zovu oni sa kojima nisam radio scenski pokret. Ja sam to prihvatio, posla ima, posebno u inostranstvu – objašnjava Kecojević, koji se pokazao i kao uspešan reditelj nakon komada „Dečak sa koferom“.

Sada je potpuno opčinjen „Snežnom kraljicom“ za koju je dobio podršku svojih kolega koji ne kriju radost što će ova bajka biti na sceni Malog pozorišta „Duško Radović“.

– Dramaturškinja Tijana Grumić i ja smo ovu bajku rešili da vodimo od momenta kada se desi surova realnost u detinjstvu. Imali smo dosta prepreka ali one iz mog glumačkog habitusa daju kvalitet, u smislu, kada ide sve glatko misliš da tu nešto ne valja i onda stalno sebi tražiš scenske prepreke kako bi sve učinio životnijim. I to je ono što mi je bilo uzbudljivo.

Sam Andersen je, dodaje, ovom bajkom bio veoma plodan za nešto što je kompleksno scensko rešenje.

– Želeo sam da imam tri scenografije koje se ruše i prave, da deca sve vreme maštaju, da oni nadograđuju priču i da ta idealna slika u predstavi za kojom oni čeznu, kao i njihovi roditelji, traje jako kratko. Ali, kako je budžet bio nedovoljan, uradili smo scenografiju koja je bila inspirisana filmskim studijima i razmaštali smo sve, veoma zanimljivo sve izgleda.

U radu na predstavi, Damjan kaže da je krenuo od šarene laže – ko je Snežna kraljica.
– Za dečaka u dobu adolescencije to je idealna žena koja ne postoji. Ona je kraljica samo po čuvenju, i Tijana i ja smo nju dramaturški videli tako što smo uveli tri sna da bismo kroz predstavu imali Snežnu kraljicu i Kaja koji čezne za nežnošću ali je ne dobija od žene koja je ideja, ona takva realna ne postoji. I sam kraj je takav da Snežna kraljica kaže da joj je tu užasno dosadno i da ide u toplije krajeve, meni treba neka žurka, nešto šareno. Zato nam je i plakat šaren, sve je šareno. I zanimljivo je da su lutke jednobojne a animatori su u obučeni u šarene kostime, što je potpuno obrnuto od onog kako se radi. Nadam se da će ovo biti jedna od onih predstava koju će voleti i deca i roditelji – zaključio je Kecojević.

Foto: Jelena Janković/Promo

U predstavi „Snežna kraljica“ Gerdu tumači Maja Jovanović Spasojević, a Kaja igra Mladen Lero. Snežna kraljica je Jelena Ilić. U komadu igraju i Miloš Anđelković (Narator , Srebrni jelen), Marijana Vićentijević Badovinac (Baka, Finkinja, Gavran, Razbojnica), Dušica Sinobad (Čarobnica sa cvećem, Gavran, Laponka), Nikola Кerkez (Gavran, Cveće, Razbojnik, Jelen), Jovana Cvetković (Cveće, Gavran, Princeza, Mama Razbojnica, Jelen) i Vladislava Đorđević (Cveće, Gavran, Mala Razbojnica)

U autorskom timu su scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Aleksandra Lalić, dizajn lutaka je radila Sandra Nikač, dizajn svetla Vladimir Živanović i Bojana Lazić, a muziku je komponovao Vladimir Pejković.

Bonus video: Aplauz za „Petrijin venac“ Ateljea 212 u Banjaluci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar